Detail aktuality

Zástupci kraje vyhlásí Knihu roku. V úterý v liberecké knihovně

28.06.2021 7:59

Již počtvrté se letos konala soutěž Kniha roku Libereckého kraje. Jejím cílem je ocenit autory a nakladatele za mimořádný literární počin, který se jakkoliv vztahuje k Libereckému kraji. Vítěze tohoto ročníku vyhlásí 29. června od 15 hodin v Krajské vědecké knihovně v Liberci.

 „Jako jediný kraj pořádáme soutěž tohoto druhu. Od začátku jsme chtěli podpořit nakladatele a autory ve vydávání knih formou propagace jednotlivých titulů. Jsme rádi, že přihlášky do soutěže chodí, ale myslím, že v regionu vychází i další knihy. Rádi bychom je v soutěži přivítali“, doporučuje Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Sedmičlenná odborná komise v čele s novou ředitelkou Krajské vědecké knihovny Danou Petrýdesovou posuzovala na dílech grafické zpracování, výtvarné řešení a kompletní estetický dojem. Po jejím boku usedli Pavel Kopřiva, ředitel Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Kamenickém Šenově, Jiří Padevět, spisovatel a ředitel nakladatelství Academia, Martin Fryč, knihkupec, Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje, Petr Beitl, předseda výboru pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje a Martin Féna, vedoucí oddělení kultury Libereckého kraje.

Vítězové v kategoriích Odborná a populárně naučná literatura, Beletrie a poezie, Literatura pro děti a mládež, učebnice a Umělecká monografie a výtvarná publikace a osobnost získají finanční odměnu ve výši 10 tisíc korun a cenu, kterou speciálně pro tuto soutěž vyrobila Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská v Kamenickém Šenově. Výherce Ceny čtenářů a osobnost čeká Cena Libereckého kraje za mimořádný přínos v oblasti literatury a rovněž výrobek šenovské umělecké průmyslovky. V letošním roce komise rozhodla, že udělí ještě dvě Zvláštní ceny poroty a Cenu za knihu o obci.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login