Detail aktuality

Zabijačkové pochoutky, maškary i pochování basy. Dlaskův statek se chystá na oslavy masopustu

30.01.2023 16:19

Již ve třináctém století se objevily zmínky o svátku Masopustu, který patřil do přechodného období mezi zimou a jarem. Začínal po svátku Tří králů a každý rok byl různě dlouhý, od jednoho do dvou měsíců. Trval do takzvaného Popelce neboli Popeleční středy, která zahajuje čtyřicetidenní předvelikonoční půst. Byl to čas zabijaček, vepřových hodů, nejrůznějších vesnických zábav a bálů, čas nevázané veselosti. Konalo se i mnoho svateb, protože v komorách byl dostatek zásob masa na pořádnou svatební hostinu a na výslužku pro celou vesnici.

Skanzen Dlaskův statek v Dolánkách hostí tradiční masopustní veselí v sobotu 4. února od 13 do 16 hodin, přičemž otevřeno bude už od 12 hodin. „Masopust na Dlaskově statku je tradičně velmi navštěvovanou akcí Muzea Českého ráje. Kolegové a příznivci muzea obléknou tradiční masopustní masky, představují masopustní zvyky, nabízí se tu nejrůznější dobroty. Je to zážitek,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně hejtmana Libereckého kraje pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.

Všichni zúčastnění mohou ochutnat zabíjačkové pochoutky, popít nápoje alkoholické i nealkoholické a především se mohou těšit na bujarý rej maškar, hudbu a vystoupení folklorních souborů. Kroje i tradiční masopustní masky předvedou folklórní soubory Hořeňák z Lázní Bělohradu a Šafrán z Jablonce nad Nisou. K tanci i poslechu zahraje turnovská kapela Různá dobrá společnost. Dospělí platí vstupné 70 korun, děti padesátikorunu.

 

Program oslav

12:00 až 16:00 Masopustní výtvarná dílna
13:00 Zahájení programu – předání vlády nad vesnicí starostou města Turnov
13:15 Hudební a taneční vystoupení folklórního souboru Horačky z Podještědí 
13:45 Blahopřání hospodáři Dlaskova statku
14:00 Masopustní taškařice Svatba
14:15 Hudební a taneční vystoupení folklórního souboru Horačky z Podještědí
14:30 Soutěžní tanec masek a návštěvníků o Vrkoč
15:00 Masopustní taškařice Polapená nevěra
15:30 Masopustní hra Souboj Masopusta s Půstem
15:45 Obchůzka doláneckým údolím
16:15 Masopustní scéna Pochování basy

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login