Detail aktuality

Z radniční věže v Jablonci se letos poprvé turisté rozhlédnou 13. července

13.07.2020 6:54

Začátek turistické sezóny na radniční věži v Jablonci nejprve zbrzdil koronavirus, poté uznaná reklamace. Oblíbená vyhlídka se tak pro veřejnost poprvé letos otevře až nyní.

 

První návštěvníky na věži přivítáme v pondělí 13. července, což je oproti původním plánům výrazně později. Vyhlídku jsme chtěli zpřístupnit už v dubnu o Velikonočních slavnostech,” upozorňuje Petr Vobořil, ředitel Jabloneckého kulturního a informačního centra, které výstupy zajišťuje. Letošní rok však zamíchal kartami nejen v cestovním ruchu. “Je ještě brzy hodnotit jaká bude letošní sezóna, v každém případě je však patrný zájem o cestování po Česku. Rozhledny jsou fenoménem Jizerských hor a jsme rádi, že nyní se mezi ně může zařadit i věž jablonecké radnice, která je vysoká 51 a nabízí výhled do všech světových stran. Z ochozu za jasného počasí uvidíte město jako na dlani i okolní hřebeny hor – Černou studnici, Bramberk, Královku, Císařský kámen, Libereckou výšinu a samozřejmě Ještěd,” dodává Vobořil.

 

Součástí výstupu na věž je prohlídka zasedacích sálů, které jsou po rekonstrukci opět chloubou funkcionalistické radnice. Obnoveny byly podle historických plánů architekta Karla Wintera a dobových fotografií. Přední české sklářské firmy se podílely na výrobě svítidel, zruční řemeslníci zhotovili nábytek na míru a do minulosti návštěvníky přenese i reliéf se znakem města a motivy jabloneckého průmyslu, který hlavní zasedací místnosti vévodí.

 

Vyhlídka je z bezpečnostních důvodů přístupná pouze s průvodcem. Cestou nahoru je potřeba zdolat 250 schodů! (Oběžný výtah páternoster prochází rekonstrukcí.)

 

Sraz zájemců o výstup na věž je před radnicí v každou celou hodinu:

 

pondělí a středa 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 h

 

úterý a čtvrtek 10, 11, 12, 13, 14, 15 h

 

pátek 10, 11, 12, 13, 14 h

 

Vstupné: 40 Kč (dospělí), 20 Kč (děti 6–15 let, studenti, ZTP, senioři od 65 let), zdarma (děti do 6 let, školní dozor), rodinné vstupné 100 Kč (2 dospělí + 3 děti)

 

TEXT TZ: Kontaktní osoba pro média za JKIC: Radana Schaeferová, T:+420 606 270 543, schaeferova@jablonec.com
nebo Hana Herkommerová, T:+420 775 585 045, herkommerova@jablonec.com

 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login