Detail aktuality

Z Benecka na Rovinku přes Třídomí

12.10.2017 7:30

Tentokrát zvu na výlet seniory a všechny, kteří potřebují k pohybu hole. Trasa je sjízdná pro kočárky a je bez omezení též pro mechanické i elektrické vozíky.

Cesta začíná na Benecku na parkovišti pod hotelem Kubát. Na Třídomí vede po asfaltovém povrchu. Délka trasy v jednom směru je 5 km, převýšení je pouze 10 m.

Benecko

Benecko najdete v západní části Krkonoš na západních svazích masívu Žalého. Obec se skládá ze čtyř bývalých samostatných obcí - Horních a Dolních Štěpanic, Benecka a Mrklova. Je v poměrně svažitém terénu, nejnižší nadmořská výška v Dolních Štěpanicích je 433 m n m., zatímco nejvyšší vrchol zadního Žalého má výšku 1 036 m n m. Benecko je poprvé uváděno v roce 1628 v souvislosti s tehdy již pustým hamrem. Jeho zakladatelem byl patrně Beneš, odtud Benešsko - Benecko. Dávná pověst vypráví o poustevníkovi řádu sv. Benedikta a jeho druhu jelenovi. Odtud prý vznikl znak obce - jelení hlava s křížem mezi parohy. Historickým jádrem obce byl hrad Štěpanice. První písemná zmínka z roku 1305 hovoří o založení hradu Janem z Valdštejna, ale podle Balbína zde již v roce 1254 vládl Jindřich Jan z Valdštejna. Tento údaj potvrzují archeologické nálezy na hradě. V současnosti z hradu zůstala zřícenina bašty a zbytků obranného systému. Obyvatelstvo se zabývalo převážně zemědělstvím a ručním tkalcovstvím, v některých částech obce i domácí výrobou bižuterie. Ke zlomu došlo až s rozvojem turistiky a zimních sportů koncem 19. století. V roce 1892 vyrobil sekerník Vondrák na pile v Dolních Štěpanicích hraběcím hajným první bukové lyže podle vzoru skijí lesníků hraběte Harracha.

Rovinka

Rozcestí s občerstvením na trase mezi Špindlerovým Mlýnem a Beneckem. Bezbariérové je pouze venkovní posezení s možností donášky jídla ven. Pokud čas a síly dovolí, doporučuji odbočit na Janovu Horu, kde na farmě chovají huculy. Můžete si domluvit vyjížďku, v roubené hospůdce podávají domácí stravu.

Janova hora

Na úbočí svahu Janovy hory, v obci Vítkovice v západní části Krkonoš se pase stádo huculských koní, které se řadí mezi nejlepší chovy v Čechách. Farma s výhledem na horské hřebeny Krkonoš a údolí řeky Jizerky láká svou drsnou krásou a působivou atmosférou k návštěvě nejen milovníky jezdeckého umění. Je vhodná pro pobyt rodin s dětmi, které mají rády přírodu a koně. Nabízejí tu výuku jízdy na koni, vodění dětí, výcvik na jízdárně nebo pro zkušenější vyjížďku do terénu s průvodcem. Tradiční je i každoroční slavnost křtin hříbat, která se koná první sobotu v červnu.

Třídomí

Cestou na rozcestí Třídomí  se několikrát otevírají výhledy východním směrem přes kaňon Labe na zalesněný masiv Pláně a Struhadla.

Kompletní popis a mapa trasy: 1url.cz/Ttfm7

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login