Detail aktuality

Vzácnou Měsíčnici hledejte na přírodní památce Líska

26.10.2021 6:25

Na severním svahu Černé hory, nedaleko Studeného vrchu, najdete Přírodní památku Líska nebo také Měsíční stráň. Tato lokalita v nadmořské výšce 600 m.n.m.  je chráněným územím už od roku 1929 a známá je mimořádným výskytem chráněné rostliny Měsíčnice vytrvalé.

„K památce se návštěvník dostane nejkratší cestou od Křížového buku, což je samota mezi obcemi Líska a Chřibská. Tady je možné nechat zaparkovaný vůz. Na stejné místo se lze dopravit i autobusem,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Od Křížového buku pokračujete severozápadně vrstevnicovou lesní zpevněnou cestou necelého 1,5 kilometru k cíli. První část trasy je značena červenou turistickou značkou, zbylé dvě třetiny úseku již nejsou značeny, ale cesta vás dovede až k oploceným hranicím přírodní památky. Chráněným územím je dovoleno se pohybovat pouze po zpevněné cestě.

Měsíčnice, které se daří právě na Lísce, je vytrvalá bylina kvetoucí na přelomu května a června. Je charakteristická svojí příjemnou vůní, která se stupňuje zvlášť k večeru, kdy ji opylují noční motýli. Rostlina je typická svými nafialovělými květy. Ty po odkvětu vytváří charakteristické stříbřitě bílé penízkové plody.  Od roku 1999 je lokalita oplocena, aby byl porost měsíčnice chráněn proti spásání zvěří.

Každoročně se zde také koná turistický pochod Za kvetoucí Měsíčnicí, s několika různě dlouhými etapami. 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login