Detail aktuality

Výtvarník Machula zavede na výstavě návštěvníky do svého ateliéru. Přenesl ho do muzea

28.03.2024 13:18

V umělecký ateliér se zčásti proměnila Galerie Jídelna ve Vlastivědném muzeu a galerii v České Lípě. Domácí výtvarník Kuba Machula v ní představuje svou aktuální tvorbu i prostředí, ve kterém tvoří.

„Neobvyklý a zajímavý přístup k výstavě ve formě představení autentického ateliéru výtvarníka jistě zaujme nemalou část návštěvníků,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Výtvarník a někdejší zpěvák a kytarista kapely Red Eye prezentuje návštěvníkům práce z posledních dvou let. Malbě se věnuje ve volném čase, profesně se už od střední školy drží sklářského průmyslu.

Jednotícím prvkem obrazů je technika bezkontaktní malby, takzvaný drip, volně přeloženo jako cákání, kterou proslavil americký výtvarník Jackson Pollock v 50. letech minulého století. „Už On sám říkal, že drip není nic nového, indiáni takhle cákali na jeskyně. Já se snažím malovat víc konkrétně. Baví mě ta volnost a akčnost,“ vysvětlil Machula.

Slavnostní zahájení výstavy Ateliér se uskuteční v sobotu 23. března v 16 hodin, výstava potrvá do 26. května.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login