Detail aktuality

Volfartický kostel se opět zazelená jako za baroka. Díky krajské dotaci

10.06.2024 10:29

Jeden milion korun. Taková je výše dotace, kterou se krajští radní rozhodli uvolnit na obnovu kostela svatého Petra a Pavla ve Volfarticích.

„O individuálních podporách obnov památek rozhodujeme na základě důkladného posouzení památkáři. Finanční prostředky budou využity na obnovu jižní fasády lodi kostela sv. Petra a Pavla,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Obec Volfartice se poprvé připomíná roku 1281, k roku 1370 je doložena existence zdejšího panského sídla. Někdy mezi těmito daty zřejmě vznikl i zdejší kostel. Jeho podoba je neznámá, pravděpodobně stál na místě dnešní stavby. Ta pochází z let 1783 až 88 a patří do skupiny velkých jednolodních staveb na pomezí pozdního baroka, rokoka a klasicismu, které odrážejí hospodářský vzestup celého okolí ve druhé polovině 18. století, způsobený rozmachem sklářské a textilní výroby. V okolí je lze spatřit například v Jezvém či Kytlici.

Vzhledem k umístění na ostrohu nad potokem Libchavou tvoří jednu z dominant protáhlé údolní vsi. V roce 1883 došlo k opravě kostela a omítnutí na šedo. Nynější nová fasáda se ponese v zeleném odstínu, který měl kostel podle průzkumu v období pozdního baroka.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login