Detail aktuality

Vísecká rychta slaví masopust s ortelem nad basou a neučesanými vlasy

17.01.2024 16:30

První akci nové sezony ohlásil skanzen Vísecká rychta v Kravařích – pobočka Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě. Je jí tradiční masopustní veselí. Letos bude rychta hostit maškary v sobotu 20. ledna od 10 do 16 hodin.

Masopustní veselí doplní řemeslníci s ukázkami své tvorby a řemeslnými dílnami. Na dvoře skanzenu budou vyhrávat akordeonisté, domácí občerstvení zajistí kravařská hospoda U Doušů.

Masopust patří v našich muzeích k tradičním akcím. Návštěvníci se seznámí s nejrůznějšími zvyky, které se k Masopustu váží. Zvlášť pro děti může být ten zážitek objevný,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

V 11 hodin vyrazí na cestu masopustní průvod. Ve 13 hodin si připravila divadelnice Teta Perla pro děti pohádku s názvem O neučesaných vlasech. Spolek Souznění se postará ve 14.30 o důležitý masopustní zvyk – vynesení ortelu nad basou, na kterou jsou svaleny všechny hříchy a příkoří, která obyvatele za poslední rok postihla. Své stížnosti na zlovolnou basu mohou vznést i sami návštěvníci.

Jak už to tak o masopustu bývá, více masek znamená více legrace. Příchozí v maskách mají tedy vstup zdarma. Pro návštěvníky bude u vchodu na uvítanou připraven chléb se sádlem a pro děti koblihy.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login