Detail aktuality

V Severočeském muzeu v Liberci proběhne první ročník Festivalu uměleckoprůmyslových škol Libereckého kraje UP↑

18.09.2017 7:10

Liberecké muzeum připravuje na konec září první ročník Festivalu uměleckoprůmyslových škol pod názvem UP↑. Designová studentská akce proběhne ve dnech  22.–23. 9. 2017 v prostorách muzea.

 

Festival UP by měl představovat živé a nekonformní tržiště informací, zkušeností a zážitků z prostředí uměleckého řemesla, a to zejména pro zájemce o studium na uměleckoprůmyslových školách, ale i pro příznivce současného studentského designu. Ve dvou dnech se návštěvníkům festivalu přestaví SUPŠS Železný Brod, SUPŠS Kamenický Šenov, VOŠS a SŠ Nový Bor, SUPŠ a VOŠ Turnov, SUPŠ a VOŠ Jablonec nad Nisou, SŠŘaS Jablonec nad Nisou, SPŠ textilní Liberec, SUŠ Liberec a Škola Kateřinky Liberec. Zástupci jednotlivých škol budou prezentovat aktuální informace o jednotlivých studijních oborech a zaměřeních, prakticky také předvedou práci s odbornými nástroji a vybraná umělecká řemesla. 

 

Návštěvníci festivalu si v případě zájmu některé z vybraných technik vyzkouší a odnesou si tak domů jedinečný originál,“ upřesnila průběh akce kurátorka Kateřina Nora Nováková. Na místě pak všichni účastníci mohou nejen prohlížet, ale také zakoupit originální studentský design a obohatit tak své sbírky nebo vizáž o autorské artefakty. „Připraveny budou i jednoduché dílny pro děti, které tak mohou s rodiči příjemně strávit volný čas. Vyzkoušet si bude možné jednoduché šperkařské techniky, tiffaniho techniku, rytí a malování skla, odlévání kovů, ražbu mincí, kování, grafický tisk, tisk z výšky, navrhování 3D tisku, portrétní fotografii nebo realistickou kresbu a také módní přehlídku,“ doplnila Nováková.

 

Živé studentské setkání se uskuteční v čase před termínem finálního podávání přihlášek ke studiu a mělo by tak přispět k rozhodování žáků 2. stupně základních škol pro studium na těchto výběrových školách. Kromě žáků a rodičů jsou však zváni všichni malí i velcí zvědaví návštěvníci a zájemci o současný studentský design a výuku tradičních řemeslných technik v Libereckém kraji. Vstup do muzea bude v rámci festivalu po oba dny zdarma.

„Severočeské muzeum prostřednictvím festivalu UP↑ navazuje na tradiční spolupráci s těmito specializovanými vzdělávacími institucemi, která má různé podoby a trvá téměř 140 let. Studentské i učitelské práce vybraných odborných uměleckořemeslných škol Libereckého kraje jsou hojně zastoupeny také ve sbírkách muzea, čímž vytvářejí neopomenutelnou kontinuitu vývoje od důležitých základů uměleckého řemesla v našem regionu,“ uvedl ředitel Severočeského muzea Jiří Křížek.

 

PhDr. Kateřina Nora Nováková, Ph.D., katerina.nora.novakova@muzeumlb.cz, 731 651 495

 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login