Detail aktuality

V Šimonovicích vznikají modely ptáků z ovčího rouna. Jsou jako živí

13.01.2021 7:18

Pozoruhodnou řemeslnou výrobou se v rámci Libereckého kraje zabývá Marta Vrabcová Bayerová. Vytváří modely ptáků z ovčího rouna, které jsou k nerozeznání od živých zvířat. Její firma vznikla před třemi lety, jmenuje se Sparrows a sídlí v Šimonovicích u Liberce.

„Je potřeba skutečně přijít hodně blízko, aby si člověk všiml, že se nejedná o kdysi živého, nyní vycpaného ptáka. Tak dokonalé výrobky to jsou. Lze si objednat jakéhokoliv ptáčka z 10 400 druhů, které na světě žijí. To dokonale vypovídá o umění a dokonalém řemesle paní Vrabcové Bayerové,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Ptáci jsou vyráběni z ovčího rouna technikou zvanou dry felting – česky plstění na sucho. Tento proces je vysoce ekologický a šetrný k přírodě. Nepotřebuje žádné energické zdroje, pouze ty lidské, které jsou ovšem náročné na prostorovou představivost, umělecký talent, zručnost a také trpělivost.

Ptáci ze Šimonovic jsou k vidění například v ekocentru ZOO Brno, v liberecké zoologické zahradě, ekocentru Divizna Liberec, ekocentru Chaloupky Kněžice, v Terezíně nebo ekocentru Zahrada v Mladé Boleslavi. Objednávky se přijímají na webu www.sparrows.cz/kontakty.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login