Detail aktuality

V kresbách Adély Součkové se na výstavě v liberecké galerii prolínají motivy

16.12.2019 7:21

K těm nejaktuálnějším českým autorům dneška se řadí Adéla Součková. Ve své kresebné tvorbě s přesahy do práce s textilem nebo svítících boxů reflektuje dnešní globální svět. Zároveň to je umělkyně, která se dokázala prosadit i v zahraničí, žije střídavě v Praze a Drážďanech, a má za sebou řadu mezinárodních projektů a výstav v blízké i daleké cizině. Je poslední finalistkou Ceny Jindřicha Chalupeckého pro rok 2018, která se představí v Oblastní galerii v Liberci. Výstava má název Rození předků, polykání krajin a potrvá do března 2020.

Expozice představuje reprezentativní průřez autorčinu současnou tvorbou, které dominují indigové modrotisky hybridních monumentálních figur vznikající v posledních třech letech. Výstavou také poprvé veřejně galerie představuje autorčiny rané práce na papíře z let 2011-2015, které vznikaly paralelně s velkoformátovými obrazy, videi a živými akcemi. 

Adéla Součková je etablovanou umělkyní, která si pro libereckou výstavu vybrala kurátorku a teoretičku současného umění Marianu Serranovou. „Pracuje s napětím ve spojování východních a evropských kultur, sleduje asymetrie v extrémně odlišných přístupech a podmínkách k životu v globálním světě. Autorčiny figury a obrazová schémata popisují s ironií i poetičností zvláštní podprahové stavy. Aktivita její ruky na povrchu papíru a textilu zaznamenává složité situace v nečekaných vztazích těla, rodu a krajiny, jako jakési vizuální pásmo subjektivních i kolektivních pocitových epizod,“ prohlásila Serranová.

Adéla Součková studovala v letech 2007 až 2014 na Akademii výtvarných umění v Praze v malířském ateliéru Vladimíra Skrepla a v konceptuálním ateliéru Jiřího Kovandy. Souběžně začala studovat Hochschule für Bildende Künste Dresden u Raula Kerbacha a Ulrike Grossarth. Účastní se stáží a tvůrčích pobytů po celém světě, momentálně pobývá v Japonsku, kde studuje tušovou kresbu. V roce 2018 byla vybrána do finále Ceny Jindřicha Chalupeckého.

Komentovaná prohlídka výstavy s autorkou se uskuteční 30. ledna v 17 hodin.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login