Detail aktuality

Turnovské muzeum láká na kopii koruny Karla Velikého

25.11.2019 16:22

Výjimečnou příležitost zhlédnout kopii koruny císaře Karla Velikého,  kterou právě dokončil zlatník Jiří Urban, mají návštěvníci Muzea Českého ráje v Turnově. Po krátkou dobu bude k vidění v tamní Klenotnici. Koruna má neobvyklé rozměry: výšku 35, průměr 21 a obvod 67 centimetrů. Originál koruny nechal Karel IV. zhotovit v roce 1349 a po korunování na římského krále v Cáchách ji věnoval zdejšímu dómu k uctění Karla Velikého, prvního císaře Svaté říše římské. Tam ji mohl Jiří Urban díky vstřícnosti správy dómu studovat a dokumentovat.

Kopie je stejně jako originál zhotovena ze zlaceného stříbra s použitím 82 přírodních kamenů a gem. Broušené kameny jsou prací Jana Kroupy, kopie antických figurálních gem vyřezala Eva Mrákotová-Víšková.

„Kopii zapůjčil její autor zlatník a šperkař Jiří Urban. Jedná se naprosto výjimečnou příležitost vidět tento unikát právě v našem muzeu před jeho úschovou do soukromé sbírky. Zápůjčka do našeho muzea je velmi spontánní nabídkou mého dlouholetého přítele a autora kopie Jiřího Urbana. Nešlo odmítnout,“ dodal Miroslav Cogan, kurátor sbírek výtvarného umění a šperku.

Koruna bude v Klenotnici vystavena do 5. ledna. 11. prosince od 17 hodin se uskuteční beseda s autorem kopie koruny Karla Velikého Jiřím Urbanem a prohlídka koruny.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login