Tipy na výlety

Vyskeř – Kaple Sv. Anny

04.01.2018 9:30

Areál kaple sv. Anny s křížovou cestou, Kalvárií se Svatými schody a Božím hrobem najdete na vrchu zvaném Vyskeř nad obcí stejného jména. Čedičový vrch Vyskeř s kaplí patří pro svou nezaměnitelnou siluetu k symbolům Českého ráje a jde o jedinečnou ukázku křesťanské architektury vtisknuté do krajiny našeho kraje. Dnešní podoba kaple sv. Anny vychází z doby kolem roku 1830. Empírová osmiboká kaple sv. Anny vystavěná na základech původní stavby ze 17. století, má podobu zděné, jednolodní orientované stavby, zastřešené sedlovou střechou, s oboustranným polygonálním zakončením, vynášející nízkou sanktusovou věž s vrcholovým křížem. Kaple sv. Anny tvoří se skupinou dalších objektů ucelený areál poutního místa. Kromě kaple se jedná o čtrnáct zastavení křížové cesty včetně kalvárie se Svatými schody a Božím hrobem s tělem Páně. Areál kaple sv. Anny byl pro svou historickou a uměleckou hodnotu zapsán v roce 1963 na seznam kulturních památek České republiky. Z vrcholu Vyskře je pěkný, téměř kruhový výhled na Český ráj, Jizerské hory, Krkonoše i České středohoří.


Ke vzniku kaple se váže pověst, kterou roku 1832 zapsal český překladatel a učitel F. B. Tomsa: „To prý kdysi dávno oblehlo nepřátelské loupeživé vojsko malou tvrz v Mladějově. Když tamní vladyka viděl, že se sám neubrání, poslal dceru podzemní chodbou pro pomoc. Anna se dostala z chodby ven, ale zabloudila - a tu se jí zjevila její patronka, pokynula jí rukou směrem ke kopci a pravila: „VIZ KEŘ, dcero má, a doufej!“ Děvče se rozeběhlo směrem k osvětlenému keři, z kopce uvidělo známý kraj, přivedlo pomoc Turnovských a zachránilo otce i rodnou tvrz. Na památku zázraku pak nechali postavit na vrcholku kopce kapličku sv. Anny.“

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login