Tipy na výlety

Továrna Elias Palme v Kamenickém Šenově

05.10.2018 7:27

Továrna na výrobu lustrů Elias Palme, která se nachází v severozápadní vyvýšené části města Kamenický Šenov, byla postavena v roce 1905 podle plánů kamenickošenovského stavitele Adolfa Richtera. Její zakladatel byl rakouský a český průmyslník Elias Palme, nejvýznamnější výrobce křišťálových lustrů. Firma Elias Palme & Co. byla založena v roce 1849. Elias Palme tak navázal na rodinnou tradici, protože v dílně jeho předka Josefa Palmeho vznikl v roce 1724 první lustr v oblasti. Lustry firmy Elias Palme byly oceněny na světových výstavách ve Vídni roku 1873 či Barceloně 1888.

Veliký rozvoj firmy vyústil v roce 1905 do výstavby nové tovární budovy, která ve svých bočních křídlech ukrývala většinu sklářských provozů, brusírnu, kalírnu, slévárnu, soustružnu, pasírnu, lakovnu i galvanickou laboratoř. V čelní na sever obrácené budově, pak byly kanceláře, vzorkovna a výstavní sál. Tato impozantní stavba byla vybudována místním stavitelem Adolfem Richterem v secesním stylu s prvky eklekticismu. V továrně Elias Palme se vyráběly křišťálové a bronzové lustry známé po celém světě. Svými nepředstavitelně krásnými svítidly byly osvíceny významné budovy nejen v Evropě, ale i na vzdálených kontinentech.

V roce 1928 vznikl v jejích dílnách do té doby největší ověsový koš pro hlediště Královské opery v Římě o průměru deseti metrů. V letech 1928-1939 následovaly další významné zakázky např. La Scala v Miláně, Hotel Waldorf Astoria v New Yorku, opera v Sydney. Továrna Eliase Palmeho vyrobila také osvětlení pro palác tureckého sultána, divadlo Albee v New Yorku a rovněž lustry pro palác svobodných zednářů v Kodani a Německý spolkový dům v Praze. Po druhé světové válce byla firma znárodněna a zahrnuta pod „Společnou národní správu podniků pro výrobu skleněných lustrů v obvodech Bor a Kamenický Šenov se sídlem v Kamenickém Šenově“.

Poslední soukromý majitel podniku Harry Palme, který byl jako specialista vyjmut z poválečného odsunu, tu musel z počátku zaučovat nově příchozí české zaměstnance, ale znárodněná výroba se roku 1966 z velké části přesunula do nové továrny národního podniku Lustry (dnešní Preciosy) v dolní části města, a v roce 1972 zde skončila definitivně. Původní továrna pak ještě krátce sloužila jako sklad, ale od té doby zůstala nevyužitá.

Budova továrny na výrobu lustrů Elias Palme byla 31. prosince 2007 prohlášena kulturní památkou, dnes je však pro svůj dále se prohlubující havarijní stav na seznamu ohrožených památek a hrozí její zánik. I přes svůj havarijní stav areál bývalé továrny představuje architektonicky a urbanisticky pozoruhodné dílo, které svým umístěním vytváří důležitou dominantu města. Zároveň továrna představuje důležitý doklad tradice sklářství a průmyslového rozvoje českého severu a svým významem přesahuje hranice regionu.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login