Tipy na výlety

Synagoga v Turnově

03.09.2018 9:49

Turnovská synagoga se nachází ve vnitrobloku mezi Krajířovou a Palackého ulicí. Synagoga byla postavena na místě shořelého měšťanského domu v roce 1719 a je jedinou synagogou v severních Čechách, která přečkala nacistickou okupaci. Architektura turnovské synagogy je typickou ukázkou pozdně barokní synagogální architektury v Čechách. Vnitřní dispozice se skládá ze tří částí: ze vstupní části, která byla využívána jako předsíň, z ústřední části sloužící jako modlitebna a z ženské galerie. Na ženskou galerii vede ze dvorku kamenné schodiště. Je původní a je kryto stříškou s břidlicovou krytinou. Dřevěná vrátka pod schodištěm vedou na boční dvorek synagogy s působivou sochou Golema, legendární umělé bytosti.

 

Výstavba a užívání synagogy je úzce spojena s židovskou čtvrtí v Turnově, která v průběhu 18. a 19. století díky kamenářskému řemeslu prosperovala a obývalo jí kolem dvou set osob. Během 20. století židovská populace ve městě poklesla. V roce 1930 populace v židovské čtvrti dosahovala jen devadesáti osob. Velký populační nárůst přišel ve 30. letech kvůli záboru pohraničí po Mnichovské dohodě, který do Turnova vyhnal stovky Židů z Jablonecka a Liberecka, takže v roce 1938 žilo v Turnově kolem pěti set obyvatel židovského původu. Téměř veškeré turnovské židovské obyvatelstvo, včetně mnoha uprchlíků z pohraničí, postihly během druhé světové války zejména transporty směřující v roce 1943 do Terezína a do Osvětimi (Auschwitz-Birkenau). Po válce se z celé židovské komunity vrací z koncentračních táborů pouze 19 Židů a v 50. letech židovská obec definitivně zaniká. Synagogu poté dostává pod správu podnik Drobné zboží Pardubice, který zde v roce 1967 vybudoval sklad pro potřeby prodejny v sousedství. Byl odstraněn svatostánek, lavice, mříž galerie a ostatní součásti mobiliáře. Kultovní předměty byly předány nejprve do muzea v Turnově a odsud byly posléze převedeny do Židovského muzea v Praze. Strop hlavního prostoru synagogy byl překlenut betonovým překladem a parapet galerie vybourán. Zásadní zlom přišel v roce 1997, kdy byla synagoga prohlášená za kulturní památku a poté ji v roce 2003 Město Turnov získalo do svého vlastnictví. V letech 2007-2008 prošla synagoga kompletní rekonstrukcí a byla navrácena do původního barokní podoby. V současné době je synagoga otevřená veřejnosti a to od 1. května do 30. září 2018. V průběhu letních prázdnin, v měsících červenci a srpnu se obvykle každé úterý konají prohlídky synagogy, bývalé židovské čtvrti a židovského hřbitova s výkladem. Prohlídky zajišťuje Regionální turistické informační centrum na náměstí Českého ráje.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login