Tipy na výlety

Kristiánov

01.02.2018 9:41

Kristiánov (německy Christiansthal) je osada poblíž Bedřichova v Jizerských horách, ve které téměř sto let působila nejvýznamnější z lesních skláren v Jizerských horách. Osada byla založena současně se sklárnou v roce 1775 na základě smlouvy mezi hrabětem Kristiánem Clam-Gallasem a sklářem Janem Leopoldem Riedelem, jeho...ž rodině pak huť v Kristiánově patřila po celou dobu své existence. V době největšího rozkvětu v 18. a první polovině 19. století měl Kristiánov vedle vlastní hutě s vysokou pecí a komínem i svého duchovního, školu, mlýn, pilu i vlastní hřbitov, avšak horské sklárny se změnou technologie vytápění pecí a nástupem železnice postupně zanikaly. I z tohoto důvodu přesunul v roce 1882 pravnuk původního majitele Leopold Riedel výrobu z Kristiánova do nové sklárny v jabloneckých Rýnovicích. Kristiánov pak z větší části zanikl při dvou požárech. V roce 1887 shořela huť a většina domů a v roce 1938 pak výstavný Panský dům, který zapálila odcházející posádka.

Z historických budov se zachovaly jen dvě. Jednou z nich je hájovna z roku 1866, druhou roubený dům zvaný Liščí bouda či původně Fuchshaus podle rodiny Fuchsů. Do dnešní doby se zachoval i lesní hřbitov, kde byli pohřbíváni obyvatelé osady včetně rodiny majitelů hutě. Hřbitov a Liščí bouda jsou kulturními památkami a jsou zapsány v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky. Výše zmíněná Liščí bouda byla postavena společně se sklárnou a sloužila původně k bydlení sklářů a jejich rodin. Samotní Fuchsové zde žili již na počátku 19. století. Později se z příbytku sklářů stala hutní hospoda, kterou po požáru sklárny nahradila vyhledávaná výletní restaurace. Není divu, že už od druhé poloviny 19. stol. patřila sklářská osada společně s Novou Loukou a Smědavou k nejnavštěvovanějším místům Jizerských hor. Po druhé světové válce začal domek chátrat.

V roce 1963 ji získalo jablonecké Muzeum skla a bižuterie. V současné době je Liščí bouda po kompletní rekonstrukci a je v ní expozice věnovaná právě sklářské osadě Kristiánov. Je tu umístěn trojrozměrný model celé osady Kristiánov v době její největší slávy. Muzeum v roce 1990 navázalo na tradici mariánských sklářských poutí konaných od roku 1790. V současnosti návštěvníky láká na Sklářskou slavnost, díky níž se vždy první sobotu v září do osady po letech vrátí alespoň na 1 den v roce výroba a zpracování skla. Závěrem je nutné dodat, že sklářská osada Kristiánov je klíčem k srdci Jizerských hor a otvírá nejen brány k poznání krásy krajiny, ale i její historie.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login