Tipy na výlety

Kostel svatého Jana Křtitele ve Zdislavě

11.05.2018 11:55

Do obce, která se rozkládá po obou březích Krásného Potoka, je má dnešní pozvánka vás v rámci našeho seriálu Památky Libereckého kraje. A to přímo do kostela, kde je skvělá akustika a pořádají se tam koncerty.

Areál kostela sv. Jana Křtitele leží v jižní části obce Zdislava, na západní straně místní průjezdní komunikace a skládá se z kostela sv. Jana Křtitele, kaple, ohradní zdi a je uzavřen branou. Kostel svatého Jana Křtitele byl postaven v letech 1724–26 na místě původního dřevěného kostela ze 14. století. Jedná se obdélný kostel, členěný pilastry, o čtyřech osách, který má půlkruhový presbytář a hranolovou západní věž. Strop kostela je plochý, dřevěný a jsou na něm unikátní malované obrazy z legendy o sv. Janu Křtiteli.  Na valené klenbě presbytáře je zobrazeno Narození sv. Jana Křtitele od Hinkemichela st. z roku 1722. V kostele se nachází i cínová křtící mísa pocházející z roku 1656. Význam kostela výrazně vzrostl ke konci 18. století, když se stala obec Zdislava poutním místem. Věřící do Zdislavy přicházeli uctít obraz Matky Boží, který se nacházel v kapličce v lese, a sochu datovanou do období kolem roku 1700, umístěnou na pravé straně oltáře, která měla zázračnou sílu. Do Zdislavy přicházeli poutníci i ze Saska a Slezska. Tyto sakrální artefakty byly v roce 1783 ze svých míst odstraněny a socha deponována do knihovny arcibiskupství v Praze. Odvezení sochy do Prahy místní v první fázi násilím zabránili, nicméně později byla převezena. Důvodem odstranění byl josefinismus ve vysokých církevních úřadech se svou snahou o potlačení lidové zbožnosti. Po smrti rychtáře, který sochu z kostela o své vůli odstranil, začali obyvatelé Zdislavy usilovat o její navrácení na původní místo. Když v roce 1866 skončila Prusko-Rakouská válka, díky velkému úsilí zastupitelů obce byl předmět zbožné úcty navrácen. Dne 7. června 1866 v Praze převzali představitelé obce v pražském arcibiskupském archivu tento uchovávaný artefakt a 6. září téhož roku byl slavnostně instalován na místo v kostele ve Zdislavě. Nedaleko kostela, při vchodu na hřbitov, se nachází pohřební kaple – márnice, která je také pozoruhodnou centrální stavbou s jehlancovou střechou. Pochází z 2. poloviny 18. století. Na jižní straně pohřební kaple se nacházejí sluneční hodiny od sochařky Věry Merhautové. Uvnitř má kaple plochý strop a je ozdobená novou malbou. Na zdech se nachází sedm tabulových obrazů z 2. poloviny 18. století zpodobňující Tanec smrti a je zde také tzv. oltář dušiček pro slavení vzpomínky na věrné zesnulé. Kostel sv. Zdislavy je významnou barokní sakrální stavbou, která dominuje zdislavské návsi.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login