Detail aktuality

Televizní cyklus představí horolezecké legendy. Zavítá do Českého ráje i Jizerských hor

10.03.2022 14:19

Osmidílný cyklus s horolezci, kteří se zapsali do světové historie, nazvaný S legendou přes hory, připravila Česká televize. Jeho vysílání začne 12. března na kanálu ČT Sport. Diváky u obrazovek zavede seriál i do Libereckého kraje – Českého ráje či Jizerských hor. Každý dál trvá čtvrt hodiny.

Průvodci pořadu jsou meteoroložka Alena Zárybnická a horolezec Marek Holeček. „Ne náhodou se seriál S legendou přes hory významně dotýká Libereckého kraje. Pochází odtud velká jména horolezectví nejen České republiky, ale doslova světová. A také ne náhodou tu máme jedinou horolezeckou muzejní expozici v České republice, a sice v Muzeu Českého ráje v Turnově,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Toulky po dechberoucích místech Česka začali filmaři právě v Českém ráji. Do Jizerských hor pak vstoupili u Příchovic, tedy v místě, kde pobýval a tvořil Jára Cimrman. Navštívili ale i další oblasti: labské pískovce, Broumovsko a podobně.

„Ačkoli nám ne každý den svítilo slunce, měla jsem možnost mluvit s lezci, kteří své lásce k horám obětovali kus sebe. A síla, se kterou se dokázali popasovat se vším, co jim osud nachystal je inspirující, i pro život mimo hory. Může to znít jako fráze, ale jsou to momenty, na které se nezapomíná,“ dodala Alena Zárybnická.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login