Detail aktuality

Svatý Gothard chrání před blesky a kroupami. Má kapličku na Šumburku

02.06.2021 11:35

Od dob krásy ke zkáze a zase zpět k půvabu. Takový je příběh malé jizerskohorské kaple, která byla postavena v roce 1817 na poutní cestě z Českého Šumburku u Tanvaldu do kostela svatého Víta v Příchovicích. Je zasvěcena svatému Gothardovi.

Zhruba po sto letech byla kaplička zpustlá. Obnovit a znovu vyzdobit ji posléze nechal jeden ze zaměstnanců textilky Johanna Liebiga na památku své matky. V roce 1952 kapličku zničil blesk a k jejímu znovuobnovení došlo až v roce 2011. Stalo se tak díky obecně prospěšné společnosti Jizerky pro vás ve spolupráci s obcí Stara Kamienica. V kapličce se nyní nalézá dřevěná plastika světce Gotharda, jejímž autorem je Adam Spolnik.

„Je poučné a často velmi zajímavé znát historii, která se váže k stavbě kapliček, božích muk nebo smírčích křížů v krajině,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu Libereckého kraje.

Svatý Gothard se narodil roku 960 v německém Reichersdorfu. Ve třiceti letech složil řádové sliby a stal se z něho benediktinský řeholník, poté se stal převorem a brzy nato i opatem kláštera v Niederalteichu. Na přání samotného císaře Jindřicha II. byl vysvěcen i na hildesheimského biskupa.

Pomáhal chudým, měl veselou, laskavou povahu a lidé ho milovali. Když roku 1038 zemřel, oplakávali jej všichni bez rozdílu. Byl pohřben v hildesheimském dómu a papež Inocenc jej svatořečil již v roce 1131. Stal se patronem chudých a nemocných. Lidé ho při modlitbách volají na pomoc také k ochraně proti bleskům a krupobití. Současně je i patronem zedníků a kameníků.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login