Detail aktuality

Soutěž pro předškoláky a školáky na téma Křišťálové údolí zná vítěze

25.03.2022 8:04

Výtvarná soutěž pro žáky mateřských a základních škol na téma Křišťálové údolí u příležitosti konání 21. ročníku veletrhu cestovního ruchu Euroregion Tour, kterou vyhlásil v únoru Liberecký kraj, zná své vítěze.

„Snažíme se, aby obyvatelé Libereckého kraje přijali sklářská, bižuterní a kamenářská témata jako součást své identity a jako něco, na co mohou být hrdí. Samozřejmě nejlepší je začít s osvětou u dětí, ukazovat jim pestrost a výjimečnost těchto oborů a časem je třeba i získat pro profese s nimi souvisejícími. Víme však, že je to běh na dlouhou trať. Součástí této naší snahy je třeba právě i tato soutěž,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Křišťálové údolí je oblast, kde se sklo a šperky vyrábějí už po několik staletí. Živá současnost téhle tradice je ale nejen ve výrobcích, obdivovat lze i samotný tvůrčí proces, která se mnohde příliš neliší od té před sto lety. Rozsah nabídky na takto malém území je celosvětově unikátní.

V Křišťálovém údolí se rodí obří světelné instalace pro významné budovy celého světa, šperky pro kolekce světových návrhářů, ale i skleničky pro každou domácnost. V některých zapojených subjektech si lze dokonce vyzkoušet řemeslo na vlastní kůži. Seznam skláren, ateliérů, muzeí a škol je k vidění na webu www.crystalvalley.cz.

Celkem se soutěže zúčastnilo 11 mateřských, základních a uměleckých škol a sešlo se 122 jedinečných a velmi povedených výkresů a výtvarných děl.

Kategorie do 6 let

1. místo Slunce – Enerlen Tsogoo, Eliška Růžičková, MŠ Severní 2214, Česká Lípa 

2. místo Miska a váza z broušeného skla – třída Motýlků, MŠ Nové Město pod Smrkem 

3. místo Korále pro princeznu – Klára a Zuzana Dedecius, Josef Tesař, Michaela Eichlerová, Annabella Šimůnková,  MŠ Nové Město pod Smrkem 

Kategorie do 11 let 

1. místo Vitráže Srdcové pole, Šnečí louka, V lese – Rozárka Dvořáková, Kristýna Pelantová, Eliška Kalinová, ZŠ a MŠ Stráž nad Nisou 

2. místo Chalupa v Kamenickém Šenově – Patricie Udeaja, ZŠ Kamenický Šenov 

3. místo Závěs křišťálů – Dorota Hrubešová, ZŠ Turnov, 28. října 18 

Speciální cena: Leporelo Křišťálového údolí – žáci 5. A, ZŠ a MŠ Kamenický Šenov 

Kategorie do 15 let 

1. místo Skleněná židle od Eliase Palmeho – Tereza Loclová, ZŠ Kamenický Šenov 

              Vytváření skla - Nancy Makulová, ZŠ Kamenický Šenov 

2. místo Korálky – Běla Sládková, ZŠ Skálova 600, Turnov 

3. místo Váza - Lucie Görnerová, ZŠ Náměstí Míru 128, Nový Bor 

              Na Tělo – Hedvika Blechová, ZŠ Náměstí Míru 128, Nový Bor 

Speciální cena: Skleničky a poháry z Křišťálového údolí – Květoslav Kadeřávek, Kristýna Čápová, Markéta Savická, Alena Dědková, Nela Seidelová, Nela Dostálová, ZŠ a MŠ Mníšek u Liberce

Veškeré odevzdané soutěžní výkresy si bude možné prohlédnout v rámci veletrhu Euroregion Tour 2022 v Jablonci nad Nisou ve dnech 1. až 2. dubna. Více informací o samotném veletrhu se nalézá na webu https://www.kulturajablonec.cz/akce/euroregion-tour-2022/.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login