Detail aktuality

Sklenice pro Evropu míří z Křišťálového údolí do Bruselu

07.12.2022 7:48

Projekt nazvaný Evropský stůl připravily při příležitosti předsednictví České republiky Radě Evropy Křišťálové údolí (Crystal Valley) Libereckého kraje a Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou. Severočeští skláři pro něj zhotovili 27 dvojic pohárů na víno symbolizujících členské země Evropské unie, které se poprvé představily 16. června ve stálé expozici skla v jabloneckém muzeu.

„Číše na víno používají všechny národy na světě, tedy i ty evropské. Podle druhu vína mají vždy daný tvar. Číše z Křišťálového údolí jsou symbolem Evropy v jednotě základního tvaru a zároveň symbolem pestrosti jednotlivých zemí ve výtvarném ztvárnění. Zároveň ukazujeme, jak vynikající řemeslo nabízí malý region na severu České republiky,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Prezentovat stát i kraj v rámci Předsednictví České republiky Radě Evropské unie s využitím skla je pro liberecký region logickou volbou. „Nápojové sklo bylo zvoleno jako alegorie přátelství a komunikace, základních hodnot, na nichž je vystavěna i Evropská unie,“ uvedl manažer Crystal Valley David Pastva.

Koncept výstavy Evropský stůl nevznikl na základě státní objednávky k významné události, ale přirozeně a organicky. Již v průběhu roku 2020 vytvořila sklářská výtvarnice a designérka Mária Burešová (*1951) návrhy 27 dvojic nápojového skla; vždy se jedná o pohár na víno a na šampaňské. „Konkrétní vzhled a tvar sklenic vychází z mé představy slavnostního přípitku zástupců členských států Evropské unie," doplnila výtvarnice Mária Burešová.

Podstatný pak byl zájem sedmičky výrobců ručního skla z Libereckého kraje, kteří si nezištně jednotlivé návrhy mezi sebou rozdělili, pod taktovkou Křišťálového údolí a jabloneckého muzea vyrobili. „Lze navíc vůbec nalézt lepší materiál, jenž by symbolizoval sjednocenou Evropu, než sklo? Pevné a křehké zároveň?“ řekl o projektu kurátor výstavy Petr Nový.

Číše vznikly v několika vyhotoveních, bude je tedy možné prezentovat na několika místech současně. „Po červnové premiéře v jabloneckém muzeu, kde zůstanou nejméně do konce letošního roku, následovaly prezentace ve Varšavě, Lodži a nyní Brusel,“ uvedl Pastva.

Sklenice se slavnostně představí u příležitosti setkání členů Výboru regionů členských států EU v Bruselu 7. prosince. Výstavu sklenic doplní tradiční vánoční ozdoby ze skleněných foukaných perliček od sklářské firmy Rautis z Poniklé v Podkrkonoší, která s touto výrobou uspěla v zápisu na seznam nemateriálního kulturního dědictví lidstva UNESCO. Zástupci Výboru regionů dostanou také možnost přenést se díky virtuálním brýlím do sklářské hutě lídra v oblasit designových svítidel a instalací Preciosa Lighting v Kamenickém Šenově.

 

Seznam výrobců sady sklenic:

  • Florianova huť/ Častolovice u České Lípy,
  • Lasvit Ajeto/ Lindava,
  • Martin Štefánek/ Desná,
  • Novotný Glass/ Nový Bor,
  • Pačinek Glass/ Kunratice u Cvikova,
  • Preciosa Lighting/ Kamenický Šenov,
  • Sklárna a minipivovar Novosad & syn/ Harrachov
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login