Detail aktuality

Sázíte a pěstujete? Českolipské muzeum otevřelo vlastní semínkovnu

16.03.2022 10:56

Po dvouleté rekonstrukci se opět otevřelo Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě. Spolu s ním opět nabídne své služby i Ekoporadna Orsej. Ta si uchystala naprostou novinku. Je jí takzvaná semínkovna.

Semínkovna je místem, kde lidé mohou sdílet semena z rostlin, které sami vypěstovali. Každý si může pro vlastní potřebu bezplatně odnést semínka, která do této instituce věnoval jiný pěstitel, a zase je vrátí v podobě vlastních darovaných semínek. Podstatou je, aby semena byla v podstatě v bio kvalitě, nebyla namořena a nepocházela z chemicky ošetřovaných rostlin.

„Předpokládám, že o novou službu bude velký zájem. Spousta lidí si pěstuje květiny nebo třeba i zeleninu z vlastních semínek a často jim nějaká zbývají. A naopak, jiná zase chybí,“ uvedla iniciativu Ekoporadny Orsej při Vlastivědném muzeu a galerii Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

„Se semínkovnou jsem se poprvé setkala v Knihovně Karla Hynka Máchy v Litoměřicích, kde ji mají už několik let. Sama zahradničím hlavně pro radost, a proto se mi líbí, že v semínkovně najdu v přiměřeném množství to, po čem bych v obchodě asi nesáhla. Nechávám se inspirovat. Vše je samozřejmě zdarma,“ sdělila Kateřina Ledvinová z Ekoporadny Orsej

Semínkovna je přístupná přímo v prostorách Ekoporadny Orsej, do jejíchž standardních činností patří nejen vzdělávání a spolupráce se školami, ale  i poradenství pro veřejnost týkající se ekologie, životního prostředí a ochrany přírody a zapojení do akcí a osvětových aktivit na celorepublikové úrovni.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login