Detail aktuality

Rozhlednu Nisanka si pojmenovali samotní turisté

05.05.2021 16:51

Jednou z novodobých rozhleden Jizerských hor je Nisanka. Její pojmenování si zvolili sami návštěvníci – vyhlídková věž se totiž nachází v obci Nová Ves nad Nisou, navíc nedaleko pramení řeka Nisa. Rozhledna se začala stavět roku 2005 a na jaře 2007 ji otevřeli novoveští patrioti.

Rozhlednu tvoří ocelový tubus ovinutý schodištěm. V přízemní části ji obepíná  zděná stavba okrouhlého tvaru. Vyhlídka se nachází ve výšce 676 metrů nad mořem a je z ní výhled na Černou Studnici, Ještěd, Jizerského hory nebo Krkonoše.

V rámci návštěvy Nisanky se lze rozptýlit takzvaným questingem neboli hledačkami, kdy je možno vyzvednout si na rozhledně mapu s úkoly a vydat se za hledáním indicií a luštěním. Na závěr pak nechybí odměna v podobě nalezeného pokladu.

„Jedná se o poznávací hru pro celou rodinu. Zejména děti budou nadšené z dobrodružství hledání pokladu,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje..

K rozhledně míří cesta od zastávky autobusu v obci Lučany nad Nisou po červené turistické značce, která vede do Jablonce nad Nisou a poté po zelené turistické značce směrem k prameni řeky Nisy. K němu vede také mezinárodní cyklotrasa Odra-Nisa. Pramen řeky Nisy stojí za návštěvu také – celé místo i jeho okolí je hezky upraveno.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login