Detail aktuality

Rozhledna Slovanka: z vídeňské výstavy až na sever Čech

27.05.2021 6:40

Nejstarší železnou rozhlednou v Čechách je Slovanka, která se od roku 1887 vypíná na stejnojmenném vrchu v Jizerských horách mezi obcemi Lučany a Janov nad Nisou. Pochází z dílny vídeňské firmy Wagner, která rozhlednu předtím vystavovala na Světové výstavě železáren ve Vídni.

O zakoupení a přemístění rozhledny se zasloužily tři sekce Německého horského spolku pro Ještědské a Jizerské hory - jablonecká, janovská a hornokamenická.  V květnu 1887 se na tehdy ještě Seibtově vrchu konalo první stavební řízení a 14. srpna téhož roku již rozhledna stála.

Jediný zedník postavil 3 m vysokou podezdívku a dva dělníci během 17 dnů smontovali jedenáctimetrovou věž. Na otevření rozhledny se sešlo na 5000 lidí a na dobrovolném vstupném se vybralo ještě víc, než stála celá stavba i dovoz rozhledny.

Po druhé světové válce rozhledna pozvolna chátrala, a to až do té míry, že v roce 1997 se stala nepřístupnou. Prostřednictvím Občanského sdružení na záchranu Slovanky byla rozhledna opět v roce 2000 otevřena.  „Stavba Slovanky byla financována z darů a příspěvků členů spolku. Je skvělé, že i před dvaceti lety to byli opět právě lidé a sponzoři, kteří se postarali o financování její záchrany,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje. Jména sponzorů a drobných dárců se nalézají na štítcích každého schodu věže.

Od roku 1999 je z rozhodnutí ministerstva kultury rozhledna chráněnou technickou památkou. Z plošiny ve výšce 14 metrů jsou vidět Jablonec nad Nisou i Liberec.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login