Detail aktuality

Rostlinou roku 2023 je kociánek dvoudomý. Pomozte nám jej nalézat, vyzývají botanici

24.04.2023 16:35

Titul Rostlina roku vyhlašuje každý rok Česká botanická společnost. Snaží se tak upozornit na vzácné a mizející druhy místní flóry a vzbudit zájem o botaniku. V letošním roce se stal rostlinou roku kociánek dvoudomý (Antennaria dioica).

Tato rostlina z čeledi hvězdnicovitých byla ještě v první polovině dvacátého století hojná po celém území republiky. Do dnešní doby však kociánek na většině míst zcela vymizel a je nyní zařazen do kategorie silně ohrožených druhů.

V Libereckém kraji se nápadná bílo-červeně kvetoucí ozdobná bylina vyskytovala na desítkách míst. To však již zavál čas a dnes je na území celého kraje známo asi jen pět nálezů mladších dvaceti let; ani tak není jisté, jestli se na všech těchto místech kociánek udržel dodnes.

Získání titulu rostlina roku přináší zvýšené sledování daného rostlinného druhu ze strany odborníků a nejinak tomu bude v případě severočeského výskytu kociánku. Zvýšená pozornost místních botaniků se zaměří právě na místa, kde se kociánek objevoval.

„I v našem kraji může odborníkům pomoci s mapováním laická veřejnost. Jarní výlety mohou tak lidé využít pro pomoc ohroženému druhu,“ dodala Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Jedná se o druh skutečně snadno rozpoznatelný, podrobnější informace je na odkazu https://botanospol.cz/cs/node/6895. Pro nahlašování výskytu tohoto, ale i jiných druhů, je pak nejvhodnější použít aplikaci inaturalist.org, kterou monitorují čeští botanici a veškerá data do ní nahraná se tak dostanou do povolaných rukou.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login