Rok republiky

VSTUP ČESKÉ REPUBLIKY DO EU

13.12.2018 7:54

V příštím roce Česká republika oslaví 15 let od vstupu do Evropské unie a v našem kalendáři k Roku republiky je prosinec věnován právě této události. Pojďme si proto v seriálu 100 let ČESKOSLOVENSKA NA ÚZEMÍ LIBERECKÉHO KRAJE připomenout, co vše se vstupem do EU změnilo.

Česká republika vstoupila do Evropské unie dne 1. Května 2004. Do Schengenského prostoru patří Česká republika od 21. prosince 2007 spolu s dalšími osmi novými státy. Od 1. ledna 2009 na půl roku předsedala Radě Evropské unie. Spolu s Francií a Švédskem tvořila tzv. 18měsíční předsednictví.

Vstup do EU nám umožnil volný vstup do členských států a začali se postupně otevírat pracovní trhy pro české občany.

Poté, co se ČR stala součástí Schengenského prostoru, byly odstraněny kontroly na hranicích s ostatními zeměmi EU.

Součástí vstupu byl i závazek, že bude přijata společná evropská měna euro. Závazek však nestanovil konkrétní datum přijetí.

Liberecký kraj a EU

Liberecký kraj má již od roku 2005 v Bruselu své zastoupení.  Vybudované kontakty kraj využívá především při ovlivňování nastavení regionální politiky (evropských fondů) i při řešení konkrétních problémů či získávání prostředků na konkrétní projekty. Dále monitoruje vývoj evropské legislativy a zprostředkovává spolupráci s dalšími evropskými regiony.

S jednou jízdenkou můžete v Libereckém kraji do třech zemí.  Jízdenku Euro-Nisa můžete využít pro cestování veřejnou dopravou na celém území Libereckého kraje, v německých okresech Bautzen a Görlitz a na území Dolnoslezského vojvodství v Polsku.

Díky přispění EU máme v Liberci například:

  • heliport v Krajské nemocnici Liberec

  • Centrum pro výzkum a vývoj nanovlákenných materiálů a technologii nanospider

  • rekonstruovanou silnici z Jablonce nad Nisou do Tanvaldu

  • revitalizované městské lázně na galerijní objekt

  • rekonstruovanou kanalizaci a čističku odpadních vod v Lomnici nad Popelkou a Rokytnici nad Jizerou

A co vy? Určitě víte o řadě projektů, které se díky dotacím z EU uskutečnily. Které to byly ve vašem okolí?

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login