Rok republiky

TURISTIKA

13.06.2018 10:30

Rozvoj turistiky v Krkonoších šel ruku v ruce s rozšiřováním ubytovacích kapacit. Rennerova Mísečná bouda, ležící ve výšce 1 058 m, nabízela po přestavbě ve třicátých letech 24 pokojů s 54 lůžky a stala se tak největším ubytovacím zařízením západních Krkonoš. Její prosperitě účinně napomáhalo autobusové spojení Horních Míseček s vlakovým nádražím v Jilemnici a v Horkách u Staré Paky. Po druhé světové válce se pro ni začalo užívat jméno Jilemnická bouda.

V roce 1949 František Patočka, vedoucí libereckého Klubu českých turistů, sestavil první poválečnou turistickou mapu a napsal průvodce po oblasti.

Projížďky po Máchově jezeře patří stále k oblíbeným zábavám turistů. Stařičký kouřící parníček vystřídal za první republiky remorkér, ale i ten nakonec dosloužil a 18. 7. 1959 byla na hladinu spuštěna moderní výletní motorová loď Máj pro 250 cestujících, dovezená sem pozemní cestou z loděnice v Mělníku. V šedesátých letech k ní přibyla další loď.

15. 6. 1965 Liberecká komise cestovního ruchu vydala „šeky ochoty a úsměvů“, které měli návštěvníci města udělovat prodavačům, s jejichž obsluhou budou nejvíce spokojeni.

Přílivu turistů do severních Čech napomohlo otevření hraničních přechodů ve Varnsdorfu a v Habarticích v roce 1967. Zatímco z NDR s níž byl v průběhu roku dohodnut bezvízový styk, k nám přijelo do konce roku 450 000 německých turistů, z Polska to bylo necelých 30 000 osob, většinou dělníků přijíždějících za prací.

Historie oblíbeného koupaliště Kristýna u Hrádku nad Nisou sahá až do roku 1786, kdy se zde začalo pátrat po ložiscích uhlí. Po nálezu lignitových slojí bylo v okolí města otevřeno několik šachet. Jako nejbohatší a jediný perspektivní se ukázal důl Kristýna. Po druhé světové válce se na něm přešlo k povrchové těžbě, ukončené 30. 4. 1972. Po odstavení čerpacích zařízení zatopila těžební jámu podzemní voda a nově vzniklá vodní plocha začala být využívána jako koupaliště. Na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let vyrostl na březích jezírka rozsáhlý rekreační areál s plážemi, chatami, autokempem, kurty a občerstvením.

1. 5. 1991 byl otevřen přechod pro pěší a cyklisty Hrádek nad Nisou – Hartava (SRN), první nový hraniční přechod v liberecké oblasti po převratu.

V Žitavě 21. 12. 1991 poprvé zasedala rada Euroregionu Nisa. Na spolupráci příhraničních oblastí tří států se dohodli komunální politici již v květnu. Dobrovolné zájmové sdružení měst, obcí a okresů si klade za cíl odstranění omezujícího působení státních hranic, chce napomoci rozvoji hospodářství, zlepšení přírodních podmínek, kulturní výměně a v neposlední řadě podporuje setkávání a vzájemné poznávání obyvatel na všech úrovních společenského života.

6. 3. 1996 vláda udělila výjimku k převodu vlastnictví turistické chaty na Kozákově i s pozemky semilskému oboru Klubu českých turistů za kupní cenu 1 406 000 Kč, neboť zákony neumožňují spolkům restituce majetku.

22. 12. 1996 otevřen turistický hraniční přechod na vrcholu Smrku, umožňující návštěvu nedalekého Stógu Izerského s turistickou chatou. Je určen pro pěší a lyžařskou turistiky, avšak nově upravené cesty na Smrku a další dobré trasy na území Polska poskytují mnoho možností i cykloturistům.

Fotografie

Máchovo jezero - Autor: Michael Kümmling – Vlastní dílo, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=973187

Kristýna Hrádek nad Nisou - http://www.czregion.cz/

Rozhledna Kozákov

Vrch Smrk

Český ráj

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login