Rok republiky

TELEVIZNÍ VYSÍLAČ A HORSKÝ HOTEL JEŠTĚD

14.09.2018 7:50

31. 1. 1962 při neopatrném rozmrazování potrubí vyhořel horský hotel na Ještědu. Už po čtyřech dnech se ale z provizorního telekomunikačního stanoviště znovu vysílalo. Brzy byla vypsána soutěž na novou stavbu. S dvanácti soutěžními návrhy se mohla veřejnost seznámit od 19. 3. v hale liberecké spořitelny. Rada ONV se 22. 4. rozhodla pro projekt libereckého architekta Karla Hubáčka, kterému se tak splnil mladický sen, protože novou dominantou Ještědu měl promyšlenou už dávno před požárem.

21. 9. 1973 byl unikátní hotel s vysílačem na Ještědu, dílo libereckého architekta Karla Hubáčka (statika Zdeněk Partman, interiéry Otakar Binar), otevřen. Budova má tvar rotačního hyperboloidu, který dodal vrcholu charakteristickou, proporčně vyváženou siluetu. Od paty až po vrchol anténního nástavce měří 94 m. Hlavní nosnou konstrukci tvoří železobetonové jádro, skládající se ze dvou do sebe zasunutých soustředných válců. V nejnižších dvou podlažích je strojovna, technické vybavení a nezbytné provozní místnosti. Nad nimi se nachází nástupní a vyhlídková terasa se vstupy do restaurace a hotelu. V dalších podlažích je restaurace s kavárnou a barem a hotelové pokoje. Dolní část pláště má povrch z hliníkových desek se speciálním nástřikem proti nepříznivým účinkům povětrnosti, část určená pro spojovací techniku je zakryta průhlednými laminátovými deskami, nesenými speciálními lany ze skelných vláken, protože nesmí obsahovat žádný kov, který by rušil příjem signálu. Stavba představuje novodobý symbol Liberce a dostala se i do znaku kraje. Je také nejmladší českou národní památkou.

V roce 1998 byl horský hotel na Ještědu zapsán do seznamu národních kulturních památek.

24. 2. Zakoupily televizní věž na Ještědu České radiokomunikace. Po více než třech letech od vyhlášení konkurzu tak objekt dostal solventního majitele, který neprodleně započal s rekonstrukcí. O tom, že je Ještěd  významným telekomunikačním uzlem se mohli posluchači přesvědčit v srpnu 1968, kdy z provizorní vysílací stanice vysílalo Svobodné studio Sever s rozhlasovým redaktorem Miroslavem Hladíkem. 27. srpna 1968 v něm živě vystoupil herec Jan Tříska a pozdější prezident Václav Havel. Tuto událost dnes připomíná pamětní tabule na posledním ze zbytku základů bývalé vysílací stanice.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login