Rok republiky

SPORT

22.02.2018 13:00

Zimní olympijské hry jsou v plném proudu a našim sportovcům se daří. Zatím máme jednu zlatou, dvě stříbrné a tři bronzové medaile. Řada českých olympioniků je právě z našeho kraje. Vždyť Jilemnice je kolébkou lyžování. Proto bych dnešní díl seriálu 100 let ČESKOSLOVENSKA NA ÚZEMÍ LIBERECKÉHO KRAJE směřovala ke sportovním událostem v oblasti zimních sportů mezi lety 1930 – 1940. Někteří z Vás mají doma určitě ještě staré lyže nebo saně rohačky, případně staré fotografie a pohl...edy ze zimních sportů. Tak když sem dodáte obrázky, potěší to nejen mě, ale také všechny, kteří budou příspěvek číst. Prosím opět o sdílení.

V Jilemnici se ve dnech 22. – 25. ledna 1931 uskutečnily výborně organizované XXXVI. Mezinárodní závody na lyžích. Ze skoků na Chmelnici se vysílal přímý rozhlasový přenos, první z lyžařských závodů v ČSR, komentovaný nezapomenutelným Josefem Lauferem. Důkazem výjimečnosti těchto závodů je i článek v Lidových novinách (viz obrázek).


V Lomnici nad Popelkou se konaly 14. – 15. 2. téhož roku lyžařské závody. Před radnicí se tyčily Trosky ze sněhu, osvětlené večer reflektory. Stavitel byl známý sportovec Florián Václavík.


Ve Vysokém nad Jizerou byl 27. 12. 1931 slavnostně otevřen nový lyžařský můstek nad restaurací Vojákův mlýn. Prorektorem slavnosti byl JUDr. Karel Kramář, který věnoval na jeho stavbu dříví. Zúčastnili se jí též ministr průmyslu, obchodu a životnosti JUDr. Josef Matoušek, generální ředitel Živnostenské banky JUDr. Jaroslav Preiss, náčelník Svazu lyžařů architekt Jarolímek ad. Nejdelšího skoku dosáhl Antonín Bartoň ze Ski-klubu Vysoké – 40 m.


V roce 1936 tři členové bruslařského klubu ve Stráži pod Ralskem (vznikl 1900), reprezentovali ČSR na zimní olympiádě v Garnisch - Partenkirchenu v curlingu (metané) a v soutěži družstev se umístili na 5. místě.


10. 10. 1932 – V Praze před Národním divadlem tragicky zahynul významný propagátor krkonošské turistiky, první předseda Svazu lyžování Království českého a ochránce horské přírody, řídící učitel v Dolních Štěpanicích Jan Buchar.


18. 12. 1932 – Na kluzišti za sokolovnou v Lomnici nad Popelkou se prvně hrál hokej.


7. – 11. 2. 1933 – Na mistrovství světa v Innsbrucku získal rodák z Vysokého nad Jizerou Antonín Bartoň dvě stříbrné medaile, jednu za závod sdružený, druhou ve štafetě. Dále pak získal šesté místo na ZOH 1932 v Lake Placid, kde byl nejlépe umístěným československým sportovcem na celých hrách. Byl velkým kandidátem na zlatou olympijskou medaili na zimních olympijských hrách v roce 1936. To však zhatila nehoda na kole, kdy si přivodil otevřenou zlomeninu nohy, jež ukončila jeho kariéru. Do roku 1976 se věnoval pouze výrobě lyží.


1. – 4. 3. 1933 - V Harrachově se konalo lyžařské mistrovství ČSR za rekordní účasti 610 závodníků.


25. 1. 1938 – Na sáňkářské dráze na Ještědu se konalo 8. Mistrovství Evropy

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login