Rok republiky

SAMETOVÁ REVOLUCE

14.11.2018 7:18

Období mezi 17. listopadem a 29. prosincem 1989 kdy došlo k pádu komunistického režimu v Československu. Jak tyto dny vypadali v Libereckém kraji, o tom bude tentokrát seriál 100let ČESKOSLOVENSKA NA ÚZEMÍ LIBERECKÉHO KRAJE.

18. listopadu přivezl režisér Petr Palouš z Prahy do Liberce prohlášení herců Realistického divadla, vyzývající všechny ostatní scény k týdenní stávce na podporu studentů. Bylo přečteno v Malém divadle za báječné reakce publiky, které se vůbec nezlobilo, že přišlo o představení. Na závěr se zazpívala hymna. Liberecké divadlo se stalo prvním mimopražskou scénou, která se ke stávce připojila.

V pondělí 20. listopadu se na v libereckých středních školách nevyučovalo. Několik stovek středoškoláků a učitelů uspořádalo průvod k sekretariátu KSČ. V 16. Hodin se konal mítink na VŠST a ke stávce se připojili i vysokoškoláci. Večer se na českolipském náměstí u morového sloupu poprvé sešla skupina lidí, kteří zde zapalovali svíčky a vyslechli nejnovější informace o politickém vývoji.

21. listopad – někteří liberečtí herci šířili informace na besedách. Stávkový výbor byl posílen a divadelníci přespávali v budově, aby nemohla být uzavřena. Pokračovala večerní setkání s občany v hledišti divadla i rozmnožování tiskovin. Benešovo náměstí se odpoledne zcela zaplnilo převážně mladými lidmi. Původně ekologická manifestace přerostla ve spontánní akci na podporu studentů. Od tohoto dne se konaly mítinky především na středních školách.

23. listopadu se v Hodkovicích sešel aktiv předních hospodářských pracovníků libereckého okresu. Hlavním bodem jednání bylo projednání pokynů ÚV KSČ k odvrácení hrozby plánované generální stávky. Při rozhodování o dalším postupu se jeden ředitel hlasování zdržel, proti vystoupil ředitel Naivního divadla, který se již obeznámil se situací v Praze.

Od 12 do 14 hodin 27. listopadu proběhla v celém státě manifestační generální stávka. V Jablonci nad Nisou se konalo shromáždění na Horním náměstí, ke kterému se připojily podniky Autobrzdy, Liaz, Maják atd. Před libereckou radnicí se sešlo 20 000 lidí, část demonstrantů musela zůstat v přilehlých ulicích. Vlajku na uzavřenou radnici umístil pokrývač, který tam během minuty vylezl po zdi.

Po jmenování nové vlády 3. prosince, v níž bylo jen 5 nekomunistů, byla města zaplavena letáky a plakáty s nápisem „Demokracie versus totalita 5 : 15“.

9. prosince se v Malém divadle sešlo 227 mluvčích OF a dalších opozičních skupin z celého libereckého okresu. Jásotem přivítali oznámení o kandidatuře Václava Havla na úřad prezidenta.

11. prosince se studenti vrátili do škol a začalo hrát divadlo. Herci pak během několika měsíců divákům ušlá představení nahradili. Skupina horolezců snesla ze špičky liberecké radnice pěticípou hvězdu a umístila tam československou vlajku.

20. prosince byla na semilské radnici znovu odhalena ukrytá pamětní deska, připomínající návštěvu prvního čs. prezidenta T. G. Masaryka 17. 9. 1922.

Československým prezidentem byl 29. prosince 1989 zvolen Václav Havel, který přislíbil, že zemi dovede ke svobodným volbám.

 

Fotografie:

Před radnicí - Milan Drahoňovský
U výstaviště – Liberecký deník

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login