Rok republiky

LIBERECKÉ VÝSTAVNÍ TRHY

28.06.2018 10:01

Na libereckém výstavišti byla 4. 8. 1946 zahájena výstava „Budujeme osvobozené kraje“, jež měla ukázat možnosti a perspektivy pohraničí po odsunu Němců. Podle návrhu architekta Svatopluka Technika, byl vybudován nový, dodnes sloužící vstupní objekt s restaurací a také dominanta výstavy, dvacetimetrový poutač, jehož stupně s daty 1432, 1918, 1945 symbolizovaly vzestup našich národů. Pod vedením libretistů M. Vanečka a E. Techslera se podařilo vytvořit nový moderní typ ideové výstavy s promyšlenou režií komplexního díla. Byla to jedna z prvních velkých výstav v poválečné republice a měla mimořádný ohlas. Liberec se stal dějištěm řady doprovodných akcí i manifestačních konferencí všech čtyř politických stran. Město navštívili prakticky všichni členové vlády včetně jejího předsedy Klementa Gottwalda. A třebaže výstava skončila schodkem, splnila svůj účel – zvýšit přitažlivost pohraničí i samotného Liberce. Pomohla i obnovit tradici Libereckých výstavních trhů.

 

První ze čtyř ročníků Severočeských výstavních trhů byl po návštěvní i obchodní stránce neméně úspěšný než předválečné Reichenberger Messe. Během čtyř let prošla výstavy zásadním obratem. Jelikož se však hospodářská situace v roce 1947 stále zhoršovala, byly trhy nakonec zrušeny a obnoveny až s ekonomickým oživením v roce 1956.

 

15. 9. 1956 byla v hale LVT uspořádána výstava špionážních balonů, sestřelených na území ČSR.

 

Otevřením pavilonu B v roce 1960 začíná zlatá éra Libereckých výstavních trhů v šedesátých letech. Areál se během nich rozšířil o další čtyři nové pavilony a přibyl i estrádní amfiteátr. Expozice se staly ukázkou vysoké úrovně českého výstavnictví, v němž se stále více prosazovala obchodní a spotřebitelská koncepce proti ideově politickým přístupům. O roku 1965, kdy byl zaznamenán návštěvnický rekord 604 000 osob, se LVT specializovaly na textil a módu.

 

V roce 1962 se během LVT konaly vyhlídkové lety nad Libercem v letadle Morava. Platilo se 38 Kčs za osobu.

 

V roce 1967 se v Liberci poprvé v rámci probíhajících LVT vysílala televizní soutěž „Pekelně se soustřeď!“ Odtud jméno známé hry PEXESO.

 

Vybudováním pavilonu A v roce 1975 dosáhlo liberecké výstaviště maximálního rozsahu. Mohutná stavba se po roce 1990 stala nadbytečnou.

 

V roce 1977 návštěvníci Libereckých výstavních trhů naposledy vcházeli do areálu monumentálně působícím vchodem z Tržního náměstí, v jehož prostoru se začal budovat plavecký stadion. Jeho stavbě musela ustoupit i tvz. Mulda – přírodní amfiteátr LVT.

 

V roce 1981 se konaly první Liberecké prodejní trhy, které se napříště střídaly s LVT.

 

13. 7. 1995 byl zahájen 50. ročník Libereckých výstavních trhů.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login