Rok republiky

LIBERECKÁ ZOO

26.07.2018 11:17

Na podzim roku 1919 zřídilo město Liberec zoologickou zahradu, první v republice. Budovala se od roku 1905 jako zařízení Ornitologického spolku pro severní Čechy, které se rychle rozrůstalo, a jeho změnu v řádnou zoo zmařila válka. Po převzetí městem došlo pod vedením ředitele Ericha Sluwy k dalšímu rozvoji. Na začátku druhé světové války bylo na necelých 5 ha vystavováno 134 druhů zvěře v celkovém poštu 500 ks. Mnohé exponáty se vystavovaly jen v letním období, na zimu se rozprodávaly. V letech 1944 – 45 se nabízela možnost umístit sem některá zvířata ze zahrad na bombardováním ohroženém německém území, ale pro nedostatečné vybavení k tomu nedošlo.

 

28. 11. 1960 byl do zoologické zahrady v Liberci dovezen zubr, který se stal nejdražším chovaným zvířetem.

 

V roce 1982 byl otevřen moderně pojatý pavilon tučňáků Humboldtových, umožňující sledovat ptáky i pod vodou.

 

Pavilon žiraf a nosorožců, vyprojektovaný podle návrhu ředitele liberecké zoo Josefa Janečka architektem Pavlem Švancerem a předaný do užívání 18. 6. 1986 se stal prototypem pro obdobně koncipované stavby v jiných zoologických zahradách světa, kde se také zalíbilo originální řešení, umožňující návštěvníkům pohlédnout do očí téměř šest metrů vysokých zvířat. Chov žiraf Rothschildových je v liberecké zoo velmi úspěšný.

 

10. 6. 1988 došlo ke smrti samice tučňáka Humboldtova (v ceně cca 20 000 Kčs), kterou způsobilo pozření 54 mincí.

 

V červenci roku 1994 došla do liberecké zoo ze švédské Eskilstuny vzácná zásilka: párek bílých tygrů. Původně měli být zapůjčeni, ale po roce je město koupilo. Jedná se o barevnou formu tygra bengálského, která se od albínů odlišuje modrýma očima. Ve volné přírodě již tato zvířata nežijí. Bílí tygři se stali jedním ze symbolů města a pronikli také do názvu hokejového mužstva.

 

Nový přírůstkem zoologické zahrady se v roce 1996 stal vzácný orangutan sumaterský. Po dvou letech se zde narodil sameček Ziki.

 

15. 10. 1996 se narodila šimpanzí dvojčata Majoránka a Vanilka, což přestavuje světovou raritu.

 

V roce 1997 liberecké zoo a zoo Tallin připravily projekt záchrany kavkazského nosorožce, jemuž hrozí vyhynutí. Zájem podílet se na projektu projevily také zoologické zahrady Augsburg a San Diego.

 

1. 9. 1999 se mezi libereckou a madridskou zoologickou zahradou uskutečnila již dlouho plánovaná výměna. Samec bílého tygra Sitar vystřídal v Liberci Columba, ale ani poté se chovatelé zatím nedočkali přírůstku.

 

V liberecké zoologické zahradě byl 24. 5. 2000 zpřístupněn pavilon tropů, ojedinělá dvoupodlažní stavba s bujnou tropickou vegetací, skalisky, vodopády a rybníčky, navržená architektem Pavlem Švancerem. Návštěvníci zde mohou zhlédnout velké papoušky Ara, vzácné dvojzoborožce indické, tukany, hady, krokodýli, opičky a mnoho dalších zvířat. Mezi hosty zahajovací slavnosti byl i herec Vlastimil Brodský, který se stal kmotrem krátce předtím narozeného makaka lvího, pokřtěného jménem Bróďa.

 

Fotografie

Pavilon žiraf - Autor: Free.riders – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11110741

Historická ZOO - archiv Zoo Liberec

Bílý tygr – archiv ZOO Liberec

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login