Rok republiky

KVĚTEN 1945

03.05.2018 12:00

Květen v našem seriálu 100let ČESKOSLOVENSKA NA ÚZEMÍ LIBERECKÉHO KRAJE představuje rok 1945 a s tím spojené osvobození Československa a odsun Němců. Proto tentokrát upozorním na události z této doby.


První fáze odsunu Němců byla živelná. Jako první museli opustit severní Čechy činovníci všech nacistických složek a známí podporovatelé fašismu. Toto nekoordinované vysídlování postihlo, jak už to v takových případech bývá i řadu nevinných.
V květnu také začali Lužičtí Srbové ...proklamovat nárok na autonomii a požadovali připojení Horní a Dolní Lužice k Československu. Jejich obrozenecké snahy nalezly značnou odezvu mezi českými hraničáři a zpočátku je podporovala i čs. vláda. Znovu otevřené České reálné reformní gymnázium v České Lípě přijalo řadu mladých Lužických Srbů. S jejich výukou se začalo 1. 12. a s Českou Lípou se rozloučili 18. 11. 1946. Druhého září se pak v severočeském pohraničí konaly koordinované manifestace za svobodu Lužice. Mezinárodní situace ani reálné podmínky ale tomuto úsilí nepřály. Zákon z roku 1948 přiznal Lužickým Srbům právo na vzdělání v mateřském jazyce a odpovídající podíl ve státní správě.
V roce 1945 se Liberec opět stal plnohodnotným statutárním městem. Tím pak přestal být po správní reformě roku 1949, kdy se stal střediskem tehdejšího Libereckého kraje. Ten byl zrušen roku 1960 a Liberec se pak stal pouze městem okresním.
Ke konfiskaci německých textilních firem došlo také v roce 1945 a o rok později pak k jejich znárodnění. V Liberci šlo o firmy Johann Liebieg, Herminghaus a spol., Hoffman a Hettwer, C. Neumann a synové, Spojené barvírny a spol. a Textilana a. s. Protože tyto podniky ve státních rukou měly být členěny oborově, připadly některé mimolibereckým národním podnikům.


1. 5. 1945 – po třetí hodině ranní vykolejili partyzáni u Košťálova nákladní vlak s třiceti vagony koksu a přerušili tím spojení na trati Stará Paka – Turnov.


9. 5. 1945 – teprve toho dne kapitulovala německá posádka v turnovských kasárnách. Po 22. hodině přijeli od Liberce do Turnova první sovětské taky a děla a pokračovaly směrem na Prahu.


15. 5. 1945 – nákladem 15 000 výtisků vyšel v Liberci první český list po osvobození“ Věstník Národního výboru č. 1


18. 5. 1945 – Zemský národní výbor v Praze pověřil ONV Semily zajištěním správy okresu Vrchlabí a den nato ONV Turnov převzetím správy politických okresů Německé Jablonné, Jablonec nad Nisou, Liberec a Frýdlant


V květnu byl také obnoven zemědělský závod Státní lesy a statky ve Cvikově a Zákupech. Podnik vznikl za první republiky z držav zkonfiskovaných habsburské dynastii, rozšířil se pozemkovými reformami a nakonec i zabráním nacistického majetku.


Na konci května byla spojenými silami vojska a partyzánů ukončena očista Jizerských hor, při níž bylo zadrženo 6 osob.


Fotografie
manifestace za svobodu Lužice
demarkační linie

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login