Rok republiky

KNIHY A KHIHOVNY

19.04.2018 12:30

23. dubna je Světový den knihy a autorských práv a proto se dnes budu v jednotlivých bodech seriálu 100 let ČESKOSLOVENSKA NA ÚZEMÍ LIBERECKÉHO KRAJE věnovat knihám a knihovnám. Ve stejný den v 16 hodin budeme s hejtmanem Martin Půta v Krajské vědecké knihovně v Liberci předávat, v rámci 1. ročníku soutěže Kniha roku Libereckého kraje, ceny vítězům. Srdečně vás všechny zvu. Včera jsem v knihovně zahajovala libereckou část konference o současnosti literatury pro děti, jejímž ústředním tématem byl scénárista a spisovatel Ota Hofman. Liberecký kraj zkrátka v dubnu žije knihami a já vám přeji nějakou pěknou pro jarní večery.

KNIHY A KNIHOVNY

Po přesídlení jablonecké samosprávy do nové budovy začala v roce 1934 stará radnice sloužit jako městská knihovna a čítárna s 60 místy, v níž bylo k dispozici 25 tuzemských a zahraničních deníků a více než sto časopisů. Roku 1939 přibylo dětské oddělení a na konci války měla knihovna, podporovaná velkoryse Emilem Zimmerem téměř 50 000 svazků.

V roce 1937 vyšel 2. díl pentalogie spisovatele Karla Poláčka o první světové válce. Kniha Hrdinové táhnou do boje je jeho autobiografií čerpající ze zážitků z výcviku rekrutů z Královéhradecka v České Lípě, s nimiž jako nedobrovolný jednoroční dobrovolník absolvoval přípravu na frontu. Poláček vylíčil dokonce se skutečnými jmény povýšenecké zupáky, šplhouny při výuce i milostné románky vojáků. V nich vystupuje i dívka autobiografického Jaroslava Štědrého, skutečná Dolly Prinková, pro Poláčka nezapomenutelná mladičká kráska.

14. 6. 1946 byl zahájen provoz městské knihovny v České Lípě, umístěné v bývalé kavárně Sport v Pražské ulici (dnes Jindřicha z Lipé). Většinu fondu tvořil zachráněný soubor z někdejší české knihovny založené v roce 1921.

Při požáru Státní knihovny v Liberci dne 2. 2. 1954 bylo zničeno velké množství těžko nahraditelného knihovního fondu, historické unikáty se však podařilo zachránit.

19. 10. 1956 bylo v Liberci založeno Krajské nakladatelství.

V dubnu roku 1969 vydalo liberecké Severočeské nakladatelství knihu V. Škutiny Prezidentův vězeň, popisující podrobně zacházení s politickými vězni.

V září roku 1977 byl v liberecké knihovně otevřen hudební kabinet. Vedle půjčování gramodesek pořádal i komorní hudební večery.

Severočeské nakladatelství vydalo v roce 1981 Knihu o Jizerských horách autora Miloslava Nevrlého. Která se stala nejoblíbenější publikací o tomto pohoří.

Významným literárněhistorickým počinem českolipského muzea a archivu se stala v roce 1982 výstava Vančurové a severní Čechy, otevřená 24. 9. Ke stému výročí narození Jiřího Mahena a 40. Výročí popravy Vladislava Vančury. Ukázala na silné kořeny části české literatury v severočeském prostředí.

Když v roce 1984 napsal liberecký básník a prozaik Ludvík Středa útlou knížku Kosí bratři, netušil, že se příběhům této rozverné ptačí dvojice dostane jedné z nevětších ctí, jakou u nás může pohádka získat: byla zfilmována jako televizní večerníček a pronikla do povědomí celé generace. Filmového zpracování se pak dočkaly ještě příběhy O plechovém kohoutu.

V dubnu 1986 začal v Turnově veřejnosti sloužit nový objekt městské knihovny. Vznikl rekonstrukcí vily v Jeronýmově ulici.

V roce 1988 vyhořela Městská knihovna a Městské kulturní středisko Doksech.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login