Rok republiky

BOTANICKÁ ZAHRADA

15.08.2018 7:45

V roce 1954 byla zřízena botanická zahrada v Liberci. Její historie sice sahá až do roku 1876, ale teprve jako samostatné vědecké a kulturně vzdělávací zařízení si začíná získávat uznání po celém světě a také její obliba mezi návštěvníky prudce stoupá. Hlavní podíl na tomto příznivém obratu měl první ředitel Pavel Smrž, který působil až do normalizace, kdy musel odejít. Postupně bylo vybudováno 10 výstavních a 5 pěstitelských skleníků, v nichž se pěstovalo více než 3 500 rostlinných druhů. Mimořádná je sbírka orchidejí a kaktusů, alpinum bylo svého času největší v republice.

V létě 1956 se stala Viktorie královská hlavní atrakcí liberecké botanické zahrady. Jedná se o největší leknín světa, jehož listy unesou malé dítě. Na tuto vzácnou podívanou stáli návštěvníci frontu až do pozdních hodin, protože Viktorie kvete jen jedinou noc. O rok později už byla rostlina přemístěna do speciálního tropického skleníku, postaveného se čtyřmi dalšími objekty za vydatné podpory brigádníků.

Rok 1962 znamenal záchranu asi 260 let starým stromům kamélií, které byli z oranžerie frýdlantského zámku přestěhování do liberecké botanické zahrady.

V roce 1964 byl v botanické zahradě zpřístupněn objekt se sedmi mořskými akvárii, první v republice.

Otevřením čtyř dalších skleníků (pět otevřeno už v roce 1998) byla 30. 7. 1999 kompletně zprovozněna hlavní část Severočeské botanické zahrady v Liberci, určená pro návštěvníky. Zhlédnout ji přišli i odborníci z Holandska, Belgie a Německa. Stavby projektovaná Ing. arch. Pavlem Vaněčkem trvala dva roky, proinvestováno bylo 155,7 milionu korun. Autorem botanické náplně je ředitel RNDr. Miloslav Studnička, který rozšířil expozici o význačnou sbírku masožravých rostlin. Australský skleník je jediný pavilon tohoto typu v Evropě. Mezi mnoha zajímavými exponáty najdeme i evropské unikáty v délce života, 300 let starý jalovec čínský nebo šest jen o několik desítek mladších kamélií. V oddělení mořských akvárií můžeme vidět mj. párek žraloků korálových moří, kteří dorůstají až 1 metru.

Fotografie:

Botanická zahrada – Jan Jirouš

Viktorie Cruzova – RNDr. Studnička

Skleník – Jan Jirouš

Pohled z vrchu – archiv Botanická zahrada v Liberci

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login