Rok republiky

ARCHITEKTURA

08.03.2018 13:00

Březen je v našem kalendáři k Roku republiky zaměřen na kulturu a architekturu. Dnes se v seriálu 100 let ČESKOSLOVENSKA NA ÚZEMÍ LIBERECKÉHO KRAJE zaměřím na předválečnou architekturu, protože v té době bylo v kraji postaveno několik zajímavých budov, např. první „liberecký mrakodrap“, nebo vila, které se říká „ponorka“.

V roce 1922 byla v Jablonci nad Nisou okolo dnešních ulic Dr. Randy a Na Čihadle zahájena výstavba sídliště podle návrhu městského stavebního rady J. Ulbricha. Projekt byl realizován v několika etapách do roku 1928.

V Novém Boru byl 9. 1. 1927 za velké účasti zástupců různých firem a novinářů otevřen jeden z nejmodernějších hotelů severních Čech – Grandhotel Zimmerhackel. Byl místem firemních jednání i politických schůzí. Po nešťastné privatizaci v 90 letech byl málem zlikvidován. Poslední dva roky po rekonstrukci opět prosperuje.

Unikátní Strossova vila, postavená 1923 – 1925 v letech 1923 až 1925 na Husově třídě v Liberci, připomíná zaoblenými nárožími a plochou střechou loď, a proto se jí říkalo „ponorka“. K výzdobě interiérů byly použity různé ušlechtilé materiály, nábytek ladil s obložením a mnohé kusy byly zabudovány do stěn. K romantické stavbě ladí i tradovaná historka, že si prý Stross po útěku před nacisty do Jižní Ameriky postavil úplně stejný dům na břehu moře.

První „liberecký mrakodrap“ – sídlo pojišťovací společnosti Dunaj Concordia byl dokončen v roce 1928. Naddimenzovaná budova dala nové měřítko stavebním úpravám v dolním centru a stala se symbolem nové doby se všemi jejími zápory.

1. 2. 1931 byl v rámci masopustní veselice otevřen Obří sud v Lázních Libverda. S nápadem na jeho stavbu přišel Stefan Hausmann z nedalekého Přebytku, inspirován obdobným sudem na vrchu Javorníku na Ještědském hřbetu. Libverdský sud v nadmořské výšce 480 m byl však o něco menší- výška 11,4 m. Objem činí 10 tisíc hektolitrů a dnešní kapacita je 160 hostů. Svérázné restaurační zařízení vyprojektoval Anton Lux z Frýdlantu.

Rok 1932 přinesl dokončení jedné z nejvýznamnějších moderních staveb Jablonce nad Nisou a to budovy zvané Merkur, filiálky Okresní záložny hospodářské se sídlem v Železném Brodu. Slavnostní otevření se konalo 18. 12. V roce 1987 byla budova zbořena a nahrazena stejnojmenným hotelem, architektonicky nezajímavým objektem. Ve stejném roce byla v Liberci dokončena výškový budova obchodního domu Baťa. Stavbu provedla místní firma Fanta a spol. podle podkladů Baťovy projekční kanceláře ve Zlíně. Jedná se o nejčistší a nejelegantnější ukázku funkcionalistické architektury.

Stavba nové jablonecké radnice byla zahájena 15. 4. 1931. Projekt je dílem profesora liberecké stavební průmyslové školy Karla Wintera, který zvítězil v architektonické soutěži, vyhodnocené na podzim 1930. Rozsáhlou budovu v ceně asi 33 milionů korun postupně realizovalo na 5 000 dělníků firem Emilian & Emil Herbig, N. Rella & Neffe a A. Ulbrich & Sohn. Radnice neměla být sídlem samosprávy, ale také centrem společenského a kulturního života. Zastupitelstvo zasedlo do nových prostor poprvé 10. 2. 1933

15. 8. 1920 - Otevřena výstavní síň Metzerbundu v Liberci


26. 11. 1921 – V České Lípě zkolaudována novostavba Eskomptní banky


V roce 1929 byla dokončena výstavba Lidového domu v Liberci (dnes Malé divadlo)


V roce 1930 v ulici pod nádražím otevřen druhý největší liberecký hotel Imperial


1932 – Dokončena stavby paláce Adria s podzemním kinem, projektována libereckým Maxem Kühnem. Jedná se o jedno z nejlepších meziválečných architektonických děl v Liberci.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login