Detail aktuality

Punč, perníčky, orchideje i zrající banány. Advent v kraji je pestrý

14.12.2023 11:33

Kultura v zimě nespí. Kdo už nechce mrznout na náměstí a mačkat se mezi davy lidí, může využít tipy na akce v krajských kulturních příspěvkových organizacích, kde se lze nejen ohřát, ale i načerpat zaručeně pravou vánoční atmosféru. K návštěvě je možno využít i elektronickou vstupenku Grande eLpass, která umožní jednorázové vstupné do všech šesti organizací nebo Mini eLpass, jež nabízí vstup do dvou z nich; více informací o vstupenkách se nalézá na webu https://elpass.cz/

„V krajských příspěvkových organizacích najdete řadu programů nejen pro dospělé, ale pro celé rodiny. I když to v zimě člověka láká na lyže a za dalšími zimními radovánkami, ve dnech odpočinku jsou právě muzea, galerie, knihovna, botanická nebo zoologická zahrada tou nejlepší volbou,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Krajské vědecké knihovně ve spolupráci s Atelierem Tuba pořádají v prosinci kurzy kresby a malby. Tři pondělní večery se knihovna promění v ateliér, kde si lze vyzkoušet kresbu tužkou, uhlem i akrylovými barvami. Na kurz je nutné se předem přihlásit a cena činí tři sta korun.

Pod stromečkem. Tak se jmenuje instalace ve vestibulu Severočeského muzea, která se věnuje hračkám, které mohly děti objevit pod stromečkem v období mezi 40. až 90. léty 20. století. Je milé zavzpomínat na dětství a připomenout si dávno zašlou slávu legendárních her a hraček. Děti zde mohou poslat i dopis samotnému Ježíškovi.

Jiří David, jeden z nejznámějších intermediálních konceptuálních umělců české současnosti, si pro návštěvníky Oblastní Galerie připravil netradiční výstavu – Nebezpečné vázy. Ke svým vázám přidal žiletky, ozubená kola nebo ostnatý drát. Ty mohou sklo nejen zdobit, ale i poškodit, poškrábat či zcela rozbít. Sdělení je jednoznačné: to co na světě vnímáme jako čisté, průhledné či podmanivé, může být v řadě případů i nebezpečné, jako tyto vázy.

Muzeum Českého ráje v Turnově v Kamenářském domě připravilo výstavu věnovanou včelařství a perníkářství v Pojizeří a Podještědí. Umožňuje nabízí jedinečný pohled na kolekci vyřezávaných dřevěných perníkářských forem, vyřezávaných klátů a včelích úlů, ale i ukázky nářadí a náčiní, které místní včelaři a perníkáři potřebovali ke své práci. Na Dlaskově statku je připravena expozice Rok hospodáře, která ukazuje tradiční zvykosloví posledního měsíce v roce. V sobotu 16. prosince od 13.00 hodin čeká návštěvníky skanzenu horký punč, medový perník, ale také řezbář Aleš Vostřez s ukázkou řezby dřevěných forem na tlačený perník a Alena Tomášová, s níž bude možné si zapět vánoční písně a koledy.

Ze svých sbírek Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě uchystalo v Galerii Chodba výstavu betlémů. Za zhlédnutí stojí i výstava Kartounky v České Lípě, která ukazuje historii místních kartounek, manufaktur na potiskování tkanin. Výstava historika Jaroslava Panáčka a Magdaleny Pujmanové potrvá do konce letošního roku.

V botanické zahradě v Liberci teď začíná hlavní sezóna kvetení orchidejí. Záplava květů orchidejí, které se obvykle prezentují ve dvou vitrínách, stále roste. Již nyní jsou plné vitríny tři a kolem Vánoc budou všechny čtyři. Dále začínají kvést kamélie v pavilonu I a lákadlem pro návštěvníky mohou být též zrající banány nebo plody karamboly. Na Štědrý den bude vstup do zahrady zdarma pro všechny návštěvníky a otevírací doba bude v obvyklém čase – od 8 do 16 hodin.

Nespí ani liberecká zoologická zahrada. O adventním večeru 16. prosince má prodlouženou otvírací dobu, a to až do šesti večer; pozor – pokladna se uzavírá už v pět. Ve vánočně osvětlené zoo bude k ochutnání cukroví, čaj i svařené víno. Na Štědrý den má zahrada otevřeno od 9 do 14 hodin.

Tyto a další kulturní akce lze sledovat na facebookovém profilu Region Liberec, kde se soustřeďují všechny tipy a zajímavosti ze světa kulturního dění na Liberecku.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login