Detail aktuality

Prosečská rozhledna – oáza klidu v přírodě Jizerských hor

13.05.2021 6:52

Na Prosečském hřebeni v Jizerských horách se nalézají chata a rozhledna Nad Prosečí. Rozhledna otevřená roku 2010 byla několik let nepřístupná a chátrala. Od léta 2018 se o ni stará nový majitel. Vyhlídka se vypíná na hřebeni mezi Jabloncem nad Nisou, Prosečí nad Nisou a Vratislavicemi nad Nisou ve výšce 593 metrů nad mořem.

Kdo si chce udělat pěknou procházku, může se vydat pěšky krásnou zalesněnou trasou z Jablonce nad Nisou nebo z Proseče po Prosečském hřebenu, občerstvit se na stylové chatě a vystoupat na rozhlednu. Na místo se dá dojet i autem z Lukášova.

„Mnozí si pamatují popularitu chaty v předrevolučních dobách. Byla oblíbeným výletním místem, o sobotách tam  hrávaly country kapely a pravidelně se konal hudební festival Godyho memoriál. Dnes je tu velmi pěkná nová restaurace s výhledem do údolí, ale vzpomínky na bývalou chatu jsou pro pamětníky stále živé,“ říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Rozhledna má bohatou historii. Původní dřevěná šestimetrová věž postavená v roce 1892 Německým horským spolkem nevydržela roku 1901 zásah blesku. Rozhlednu vybudovanou v roce 1908 Jabloneckým horským spolkem podle projektu architekta Rudolfa Hemmricha zase strhl silný vítr roku 1921. 

Turistickou chatu na hřebeni postavil v roce 1928 Konrád Hübner a jablonecký Horský spolek k ní roku 1932 přistavěl rozhlednu novou, tentokrát kamennou, opět podle projektu Rudolfa Hemmricha. Po vystoupání po 105 schodech do výšky 28 metrů lze spatřit na protějším kopci rozhlednu Císařský kámen, zauhlovací věž ve Vratislavicích nad Nisou, Ještěd, Liberec, ale také část Jablonce nad Nisou.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login