Detail aktuality

Projekt S knížkou do života podpoří čtenářskou gramotnost dětí

29.04.2019 7:52

„S knížkou do života“ je projekt Svazu knihovníků a informačních pracovníků na podporu čtenářské gramotnosti u malých dětí. Je to také projekt, který poprvé finančně podpoří i Liberecký kraj. Na rozvoj čtenářské gramotnosti u zhruba 2.500 dětí dá 200.000 korun.

Projekt vychází z mezinárodního projektu Bookstart, který úspěšně už řadu let probíhá ve zhruba 20 zemích světa a je zaměřen na rodiče s dětmi od novorozeňat až po předškoláky.

„Proto, aby děti získaly lásku ke knihám a ke čtenářství, musí mít dobrý vzor právě v rodičích. Ti jim musí od nejútlejšího věku pravidelně číst a ke čtení je vést. Škola později v této snaze pomůže, ale bez dobrého vedení doma je to pro děti mnohem těžší. Tímto příspěvkem se snažíme rodičům pomoci k tomu, aby věděli jak na to a také, že mají v našich knihovnách i s velmi malými dětmi otevřené dveře,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.

Rodiny s  dětmi získají u příležitosti vítání občánků od knihovny sadu dárků (knížka pro děťátko, audiokniha, metodická publikace pro počáteční čtení rodičů s dětmi, seznamy doporučených knih pro předškolní děti, poukaz na registraci do knihovny) a v knihovně pro ně budou připraveny speciální akce a služby (společná čtení, setkávání, webová stránka, informace apod.).

V roce 2018 se tohoto projektu v celé republice účastní 120 knihoven, na příští rok je přihlášeno už 140 knihoven. V Libereckém kraji je nyní do projektu zapojeno 6 knihoven, a to Krajská vědecká knihovna v Liberci, Městská knihovna v České Lípě, Knihovna Antonína Marka v Turnově, Městská knihovna Rychnov u Jablonce, Městská knihovna Železný Brod a Místní knihovna Svijany.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login