Detail aktuality

Přes 22 milionů korun poputuje z kraje na záchranu a obnovu památek

09.05.2023 7:55

Rozdělení dotačního programu nazvaného 7.2 Záchrana a obnova památek v Libereckém kraje odsouhlasili na svém zasedání krajští radní. Žadatelé obdrží přes 22 milionů korun.

V tomto programu přijal krajský úřad celkem 102 žádostí o dotaci. Podporu obdrží 97 vlastníků památek, tedy všichni, kteří měli své žádosti v pořádku a prošli hodnocením. Pět žádostí bylo vyřazeno kvůli administrativnímu nesouladu.

„Jedná se o mimořádnou podporu obnov památek, kterou mohl kraj poskytnout s ohledem na vyšší daňové příjmy a dobré hospodaření. V posledních letech se podpora obnov památek zvýšila a na jejich stavu je to znát. Žadatelé dosáhnou z dotačního programu až na 350 tisíc korun dotace a žádat lze i na jednotlivé etapy,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Celkově činí podpora obnov památek pro letošní rok 22.160.000 korun, což je nejvyšší podpora památkám v historii Libereckého kraje v rámci dotačního programu. Celková výše nákladů 97 předložených projektů činí 72.679.753,81 korun.

Program je určen k zachování a obnově movitých a nemovitých kulturních památek, prohlášených podle zákona na území Libereckého kraje – k restaurování kulturních památek nebo jejich částí, které jsou díly výtvarných umění nebo uměleckořemeslnými pracemi, prováděnému osobami s povolením k restaurování zapsanými v seznamu, který vede Ministerstvo kultury.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login