Detail aktuality

Přelom srpna a září patří v kraji nocím pro netopýry

26.08.2021 8:10

Konec léta je již tradičně po celém světě ve znamení setkávání s netopýry; v řadě zemí, českou republiku nevyjímaje, se konají netopýří noci – osvětové akce, jejichž cílem je přiblížit široké veřejnosti ochranu těchto netradičních savců. V Libereckém kraji se koná na přelomu srpna a září hned na několika místech.

„Život netopýrů je tak trochu zahalen tajemstvím. Možná proto, že se probouzí večer, když my už pomalu míříme k odpočinku. Je určitě zajímavé poznat tyto excelentní užitečné letce blíž a k tomu právě tato akce slouží,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Celkem se této akce zúčastňuje na čtyři desítky zemí z celého světa včetně tak exotických míst, jakými jsou Egypt, Sýrie, Libanon, Korea či Jižní Amerika. V České republice se první netopýří noc uskutečnila v roce 1998 na čtyřech místech, v současnosti se koná přibližně na padesáti místech.  

V Libereckém kraji se jako první uskuteční v Liberci 27. srpna od 21 hodin v Panském lomu v Hanychovské jeskyni. Další následuje 3. září od 20.30 v ledové jeskyni Naděje v Lužických horách a v tentýž den a tentýž čas ve Skalici u České Lípy 4. září od 21 hodin hostí netopýří noc Měsíční údolí u Kozákova a 10. záři od 21 hodin v Západní jeskyni ve Velkém Vápenném u Jítravy.

Program nabídne přednášky, odchyt do sítí, ukázky odchycených zvířat a předvedení péče o hendikepované netopýry. Jelikož se jedná o noční akci, je dobré mít s sebou baterku nebo čelovku, vhodné oblečení a obuv. Přesné informace o místech srazu se nalézají na webu https://www.netopyrinoc.cz/prehled/.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login