Detail aktuality

Pouť mezi dvěma Jány

10.06.2019 9:34

Živá hudba, podještědský folklor, přednášky odborníků, autentické božítělové procesí, ale třeba i jarmark a čepení místního piva — to vše nabízí VIII. ročník Pouti mezi dvěma Jány, která se koná 21.—22. června v Letařovicích u Českého Dubu.

Celá akce začne pátečním večerem. V 19h uvítá návštěvníky v kostele sv. Jakuba předseda spolku Dubáci Mgr. Jan Havelka s přednáškou o záchraně památných míst v podještědské krajině. Představeny budou projekty obnovených božích muk v katastru obce Bílá, realizovaných s podporou Libereckého kraje a poté vystoupí v jedinečné atmosféře při svíčkách hudební Duo Jitky Šuranské, zabývající se moderní interpretací lidových písní.

Sobota se ponese tradičně v duchu baroka a lidových tradic. Dopoledne začne v letařovickém kostele mše svatá za doprovodu barokní hudby Ritornello. Po mši svaté již popáté zrekonstruujeme za doprovodu Ritornella, folklorního souboru Horačky tradiční božítělové procesí, které jsme díky vzpomínkám pamětníků do Letařovic navrátili po desítkách let. Společně projdeme význačné kulturní památky v okolí. V rámci procesí bude požehnána replika smírčího kříže u nedalekých Hradčan, osazená v závěru roku 2018.

Na návsi v Letařovicích již procesí bude čekat řemeslný jarmark (regionální a řemeslné produkty — keramika, medy, místní historické pohlednice, perníčky, sýry, sušeného maso a pivo z místního létajícího pivovaru) s občerstvením a tradičními aktivitami pro děti (střelba ku ptáku, svatojakubské ryby) či flašinetem.

V kostele proběhne přednáška prof. Jana Royta, prorektora Univerzity Karlovy, na téma Sv. Jakub Větší Apoštol a jeho zobrazování. PhDr. Miloš Sládek z KTF UK přednese téma Krajina a vnímání přírody v baroku. PhDr. Miroslav Cogan z Muzea Českého ráje pohovoří o autorech božích muk. Následovat bude vystoupení podještědského folklorního souboru Horačky a soubor Ritornello na návsi zapěje kramářské písně. Na závěr zahraje pro děti divadlo Elf loutkovou pohádku: Vojta a strašidla.

Tato akce je ve své podobě, rozsahu i místě konání zcela jedinečná ve své podobě tradiční pouti kombinované s prvky moderního festivalu (přednášky, současní hudebníci a divadlo). Letos také představíme novinky v projektu na osazení repliky barokní sochy sv. Jakuba, na jejíž výroby jsme loni získaly prostředky formou sbírky. Během června proběhne restaurátorská domalba výklenku nad kostelním portálem a socha bude slavnostně osazena.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login