Detail aktuality

Posvícení na Dlaskově statku ocení krajské mistry řemesel

01.09.2020 11:43

Program, kterým skanzen Dlaskův statek ukončuje letní návštěvnickou sezonu — to je tradiční Svatováclavské posvícení. Letošní ročník se koná v sobotu 26. září od 9 do 17 hodin.  V letošním roce posvícení doplní program, který naváže na novou stálou expozici Kolovrátek, stav i jehla, otevřenou v květnu letošního roku.

„Návštěvníci Dlaskova statku budou mít možnost nejen nahlédnout do světnice, šatních a ložních komor statku, kde jsou instalovány ukázky toho, jak se ve vesnickém prostředí zpracovával, lámal a drhnul len a konopí či jak se zpracovávalo ovčí rouno, jak se předlo na kolovratu, tkalo na karetkách, destičce či stavu, ale zároveň si budou moci vyzkoušet praní v neckách na drhleně, v pračce kejvačce nebo plajchovat prádlo. V muzejní dílně si pak návštěvníci potisknou látku a ušijí si z ní ptáčka,“ dodala k programu Svatováclavského posvícení ředitelka Muzea Českého ráje Vladimíra Jakouběová. 

V kulturním programu si přijdou na své děti, které se mohou těšit na pohádková představení, příznivci folklórního souboru Šafrán, v jehož podání uvidí, jak se slavilo Posvícení na vesnici před sto lety, i vyznavači bluegrassové hudby a folku. „Návštěvníci se také mohou těšit na ukázku „strojení do kroje“ – živou demonstraci oblékání dívek a žen do slavnostního pojizerského kroje, kterou doplníme malým kvízem o ceny z názvosloví krojových součástek,“ doplnila Vladimíra Jakouběová. 

Celodenní program doplní představení nositelů titulu Mistr rukodělné výroby Libereckého kraje, kteří byli nominováni na tento titul v roce 2019 a převezmou si ocenění z rukou Květy Vinklátové, členky rady Libereckého kraje zastupující resort kultury, památkové péče  a cestovního ruchu. Jsou jimi Jiřina Štrynclová za výrobu skleněných figurek a Miroslav Budka za výrobu košíků.

„Mám velkou radost, že se nám rozšiřuje skupina Mistrů tradiční rukodělné výroby o další šikovné řemeslníky, kteří udržují tradiční řemesla při životě. Myslím, že lidé znovu objevují práci dobrých řemeslníků, oceňují ji a jsou schopni za ní i připlatit. A právě naši „Mistři“ si toto ocenění rozhodně zaslouží,“ říká Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.
Chybět samozřejmě nebude ani řemeslnický trh a tradiční posvícenské občerstvení.  Návštěvní doba Dlaskova statku v Dolánkách je v září, říjnu a prosinci denně kromě pondělí od 9 do 16 hod.

 

Program:
10.00    Divadlo Kozlík – Perníková chaloupka
11.00    Divadlo Kozlík – O neposlušných kůzlátkách 
12.00    Folklórní soubor Šafrán, Jablonec nad Nisou
13.00    Strojení do kroje a představení krojových součástek
14.00    Předání titulu Mistr tradiční rukodělné výroby LK za rok 2019
14.30    Divadlo Kozlík – Červená karkulka
15.30    Portrait – bluegrass, folk, Praha

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login