Detail aktuality

Pořad v libereckém kostele uctí učitele národů Jana Amose Komenského

15.03.2022 6:37

Významné výročí si připomínají celý svět, Česko i Liberecký kraj. Letos 28. března uplyne 430 let od narození učitele národů Jana Amose Komenského. Pod záštitou radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Květy Vinklátové a primátora statutárního města Liberce Jaroslava Zámečníka se 5. dubna v 19 hodin v libereckém kostele sv. Antonína Velikého uskuteční pořad, jenž památku tohoto myslitele, pedagoga, filosofa a spisovatele uctí.

 „Je až neuvěřitelné, jak nadčasové myšlenky se váží k této historické osobnosti. Jako každá osobnost, která svými myšlenkami nebo činy přesáhne svou dobu, ani Jan Ámos Komenský neměl jednoduchý život a takzvaně nebyl doma prorokem. Jeho význam se však ukázal v běhu času,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Návštěvníci komponovaného pořadu se vydají spolu s poutníkem na cestu Komenského Labyrintem světa a ráje srdce. Části díla přednese sólista Národního divadla Luděk Vele, hudbou celý pořad propojí třígenerační sbor složený z žáků základní školy ve Světlé pod Ještědem, Bohemia Chóru Fakulty pedagogické a sboru Aura Rosa Univerzity třetího věku Technické univerzity v Liberci pod vedením Jany Konvalinkové a čestného hosta, Anny Śtroda, z polské Univerzity Jana Amose Komenského v Lešně.

Komponovaný pořad svým slovem zahájí rektor Technické univerzity v Liberci Miroslav Brzezina a arciděkan P. Radek Jurnečka. V úvodu a závěru zazní společný zpěv přítomných  Ať mír dál zůstává s touto krajinou, což je volná parafráze textu Jana Amose Komenského napsaného roku 1650. Vstup je volný.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login