Detail aktuality

Patrimonium pro futuro zná své vítěze

04.10.2018 10:39

V Jindřichově Hradci ve středu 3. října 2018 zveřejnili ceny Národního památkového ústavu „Patrimonium pro futuro“ a vyhlásili vítěze. Cena v kategorii obnova památky, restaurování (hodnotící příkladné a zdařilé restaurování kulturní památky či její části, výtvarného díla, uměleckořemeslného díla apod.) putuje do Libereckého kraje.

Cenu obdrželi manželé Turkovi (vlastníci a investoři) za kompletní rekonstrukci zámecké kaple zámku Návarov. Restaurátorské práce, které provedl ak. mal. a restaurátor Tomáš Berger, byly ukončeny v listopadu loňského roku. Restaurátorským zásahem byla kapli navrácena podoba z období vrcholného baroka.

„Velmi si vážím práce manželů Turkových. Zvládli rekonstrukci celého areálu zámku Návarov za 6 let, což je z mého pohledu neuvěřitelný výkon. Jedná se o několik staveb, vše s limity, které byly dány památkovou ochranou. Restaurovaná kaple je nádherná a cenu Patrimonium pro futuro si nepochybně zaslouží. Mám z toho velkou radost,“ oceňuje práci manželů Turkových Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje

V letošním roce bylo do soutěže územními odbornými pracovišti Národního památkového ústavu nominováno dvacet jedna počinů a objevů. Porota pak vybírá vítěze jednotlivých kategorií a některý z návrhů může podpořit i veřejnost svým hlasem.

Na cenu Patrimonium pro futuro jsou nominovány maximálně 2 pozitivní příklady z každého kraje, které mezi sebou soupeří o ocenění ve čtyřech kategoriích: obnova památky, restaurování, objev, nález roku, prezentace hodnot, záchrana památky.

Za Liberecký kraj byla jako druhá nominována Záchrana dřevěného mostu přes řeku Jizeru v Bystré nad Jizerou a restaurování zámecké kaple v Navarově. Na cenu NPÚ v kategorii záchrana památky byl navržen Krajský úřad Libereckého kraje, zastoupený PhDr. Mgr. René Brožem, vedoucím odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login