Detail aktuality

Papírna Hamr na Jezeře a zámek Navarov jsou Památkou roku

11.07.2018 7:21

Papírna Hamr na Jezeře a zámecký areál Navarov vyhlásil Liberecký kraj Památkami roku 2017 Libereckého kraje. Oběma památkám bude udělen titul a odměna ve výši 50.000 Kč. Liberecký kraj tímto způsobem oceňuje úspěšné projekty obnovy budov nebo staveb, které mají významné památkové, architektonické nebo urbanistické hodnoty a jsou nositeli specifického charakteru prostředí.

Výběrová komise už v loňském roce ocenila dvě památky, a sice zámek ve Svijanech a Dolení mlýn. „Mysleli jsme si, že situace, kdy budeme mít rozsahem dvě nesouměřitelné památky, nastala v loňském roce výjimečně. Ukázalo se, že i letos jsme na tom stejně,“ vysvětluje Květa Vinklátová, radní Libereckého kraje pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.

Obě památky splnily podmínky soutěže, které jsou uváděny v jejím statutu. U Papírny Hamr na Jezeře se jednalo o obnovu všech vnějších stěn objektu s ohledem na dodržení technologie a barevnosti fasády. Zámecký areál Navarov se naopak dočkal celkové rekonstrukce areálu, jejímž smyslem bylo obnovit barokně-klasicistní kompozici. Obnova se týkala objektu zámku, domu hospodáře, stodoly, konírny, altánu a oranžerie. Majitelé zrekonstruovali také zámecký park, zahradu a nádvoří.

„Liberecký kraj si váží vlastníků památek, kteří spolupracují s památkáři a vrací památku do původního stavu. Uvědomujeme si, že rozhodnout se pro rekonstrukci památky znamená projít po cestě, která není ani jednoduchá, a rozhodně ne levná. Těší nás, že narůstá počet majitelů, kteří si uvědomují památkovou hodnotu a sami usilují o pietní obnovu. Obnovu památek každoročně podporujeme prostřednictvím dotačního fondu kraje, u velkých obnov pravidelně přispíváme přímou dotací,“ dodává radní Vinklátová.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login