Detail aktuality

OKOLO KAVČIN - pozvánka na výlet

27.04.2017 7:19

„Okolo Kavčin“ to je moje druhá pozvánka na výlet. Věděli jste, že v Libereckém kraji je skalní galerie? Najdete ji ve skalní rokli u Kopicova statku v Českém ráji. V rámci pěšího výletu můžete navštívit i další zajímavá místa.   

Kopicův statek
Na spojce obce Kacanovy a Zlaté stezky Českého ráje (odbočka mezi Valdštejnem a Hrubou skálou) najdeme na louce Kopicův statek. Původně Jarošova chalupa (podle prvního majitele) je ukázkou pojizerské architektury z konce 18. stol. Kopicův statek byl rekonstruován ve 40. letech 20. stol. Před usedlostí je socha sv. Jiří, do podstavce byly po výměně vytesány čtyři reliéfy: Krista v Getsemanské zahradě, dvou světic Petronily a Felliculy, sv. Magdaleny a sv. Maří Magdaleny.

Kopicovy plastiky
Neznámějším majitelem statku byl Vojtěch Kopic známý tím, že hrával kolemjdoucím turistům na varhany umístěné ve dvoře na pavlači. Kopic je autorem pozoruhodné galerie plastik. K těm nás dovede pěšina vedoucí k okraji lesa a dále pod skalní hranu pod statkem. Ve skalní stěně jsou zde vytesány osob­nosti našich dějin i postavy z pověstí. Většinu plastik doplňují veršíky, citáty, lidová rčení apod.

Valdštejn
Zřícenina raně gotického hradu leží na severním okraji Hruboskalské plošiny asi 3 km od města Turnov. Nejstarší hrad Českého ráje postavili na třech pískovcových blocích Markvarticové v letech 1260 - 80. Trvale byl osídlen do pol. 16. stol., kdy se vystřídalo několik majitelů. V polovině 16. století Valdštejn vyho­řel a zůstal ve zříceninách. Po potlačení stavovského povstání získal hrad Albrecht z Valdštejna a v r. 1821 ho od Valdštejna odkoupil rytíř Jan Lexa z Archentalu.
Za vlády Albrechta z Valdštejna byly postaveny dva kamenné mosty. Na prvním z nich byly v letech 1725 - 35 přeneseny pískovcové soch světců. V r. 1722 byl postaven barokní kostelík sv. Jana Nepomuckého. V letech 1830 - 40 doplnil areál hostinec a r. 1836 empírová brána. V témže roce byla postavena výklenková kaple s obrazem sv. Jana Křtitele, o kterém se říkalo, že se jedná o portrét K. H. Máchy. V letech 1838 - 41vedeny četné úpravy a dostavby.
Dnes je hrad oblíbeným turistickým cílem.

Kompletní popis trasy + mapa: http://1url.cz/vtVHQ
 

Pozvánka na akci

Přijďte zahájit další turistickou sezónu v Českém ráji poslední sobotu v dubnu (29. 4.) do Maškovy zahrady v Turnově, kde začíná a současně končí slavnostní průvod. Zahájení se koná v rámci putování „Za pověstmi Českého ráje", kdy je vláda nad pohádkovou krajinou předána králi Granátovi. Pro děti je připraveno soutěžní putování přírodou s postavami z českorajských pověstí se spoustou všetečných otázek. Cestou děti mohou zhlédnout divadelní představení pověstí a v cíli pak na ně čeká kulturní program a řada soutěží.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login