Obnovené památky

Vila, Lomnice nad Popelkou, čp. 136

27.02.2019 12:31

V dnešním díle seriálu „Liberecký kraj pomáhá obnově památek“ vám představím vilu v Lomnici nad Popelkou. Liberecký kraj pomohl její rekonstrukci.

Vila postavená v roce 1913 pro továrníka Josefa Horáka architekty Václavem Vejrychem a Vojtěchem Piklem až do roku 1990 chátrala a to i díky sousedící slévárně, kdy se díky otřesům drolila omítka, a trpěl celý objekt.

Od roku 1990 ji postupně rekonstruuje soukromý vlastník, který může i díky tomu, že byla vila prohlášena kulturní památkou, využívat dotačních možností z Ministerstva kultury a Libereckého kraje. Vila má novou břidlicovou střechu a opravenou fasádu.

„Liberecký kraj ze svého dotačního fondu na obnovu ohrožených památek nepřispívá jen obcím a městům. Do fondu žádají také soukromí vlastníci. Při rozhodování komise není důležité, kdo je vlastníkem památky. Zásadními kritérii jsou hodnota z památkového hlediska a stav památky. Samozřejmě máme i další kritéria, jako je například zapojení ve veřejném prostoru a přístupnost veřejnosti“, říká Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

S přispěním dotace Libereckého kraje mohl tak vlastník provést celkovou rekonstrukci kovového oplocení. Majitel plot rozebral, odstranil nepůvodní výplet a s dvěma brankami a vraty a následně plot opískoval, pozinkoval, natřel a osadil zpět. Kamenná podezdívka, včetně parapetů byla očištěna, vyspravena a někde nahrazena novými kameny. Přeražený sloup u branky majitel vyměnil za nově vyrobený.  Příspěvek Libereckého kraje na rekonstrukci plotu činil 184 993,87 Kč.

Opraveny byly také ozdobné lucerny, z nichž jedna chybějící musela být vyrobena. Za použití dotace ve výši 82 688 Kč Libereckého kraje proběhla již v roce 2014 kompletní rekonstrukce kovového proskleného secesního zádveří.

Z hlavních oprav zbývá provést opravu dřevěné verandy s mozaikovými barevnými okny, opravu mozaikových oken na čelní straně fasády a u vstupu, opravu dřevěných dveří ze zádveří a obložení a omítky za ním vedoucího schodiště.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login