Obnovené památky

Dům česko-německého porozumění

16.04.2019 7:58

V seriálu „Liberecký kraj pomáhá obnově památek“ dnes zamířím do Rýnovic, kde se nachází Dům česko-německého porozumění.
Se souhlasem památkářů, finanční podporou ve výši 101 250 Kč od Libereckého kraje a také příspěvku od Magistrátu města Jablonec začala v roce 2018 oprava Domu česko-německého porozumění v Rýnovicích. Podstávková stavba potřebovala po 20 letech provozu nutně péči většího rozsahu.
Harrachovská stavební firma opatrně rozebrala části hrázdění napadlé dřevokaz...nou houbou a nahradila je zdravým dřevem. Celou dřevěnou konstrukci pak ošetřila proti dalšímu chátrání a povětrnostním vlivům. Obnovy a nového nátěru se dočkala omítka a okna. Nakonec bude vyměněn i rozpadlý plot.
Jako Dům česko-německého porozumění funguje v Jablonci budova od roku 1998. Památkově chráněnou stavbu ze 17. století, kterou zachránil před jistou zkázou někdejší lukášovský rodák Franz Rieger, ročně navštíví kolem 4000 návštěvníků. Pro řadu aktivit domu jsou jeho prostory malé. Společnost proto chystá dostavbu, ve které by bylo zázemí i pro větší společenské a výstavní akce.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login