Detail aktuality

Oblastní galerie Liberec se zapojí do projektu Rok houslí

05.02.2020 6:46

Rokem houslí vyhlásil letošek Liberecký kraj. Do celoroční akce zaměřené na propagaci hudby mezi dětmi i dospělými se krom jiných institucí zapojila rovněž Oblastní galerie v Liberci. Coby tradiční exponát měsíce vybrala tři díla ze svých sbírek, jejichž motivem jsou housle.

„Akce v rámci Roku houslí mohou mít nejrůznější podobu. Mohou to být koncerty profesionálních i amatérských souborů a interpretů, besedy s houslisty i houslaři, výstavy houslí nebo právě jako v případě zapojené galerie výstava obrazů, jejichž motivem jsou housle. Necháváme na organizátorech, jak se tématu zhostí a co lidem nabídnou. Budeme rádi, když nás o svých akcích budou informovat předem a my je zveřejníme v kalendáři Roku houslí na webu Libereckého kraje,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Během tohoto měsíce tak mohou návštěvníci galerie obdivovat grafický list Maxe Oppenheimera, na kterém je znázorněno významné vídeňské kvarteto založené bratry Arnoldem a Eduardem Rosé v roce 1882. Své nejúspěšnější časy prožilo do let 1905 až 1920, přičemž libereckou grafiku je možné datovat právě do doby kolem roku 1920.

V březnu bude exponátem měsíce obraz malíře Huga Charlemonta, jenž byl součástí sbírky Heinricha Liebiega, kterou oblastní galerie spravuje. K tomuto dílu je plánována komentovaná prohlídka; uskuteční se ve čtvrtek 26. března. v 10.30 a 17.00. V červnu pak Oblastní galerie přiblíží obraz Františka Tichého s všeříkajícím názvem Niccolo Paganini. I k němu se bude konat komentovaná prohlídka — 18. června od 10.30 a 17.00.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login